Изкуство Грандиозно откриване на Синелибри с филма на Теодор Ушев

Грандиозно откриване на Синелибри с филма на Теодор Ушев

- Реклама -

Празнично настроение и снимки на червения килим с героите на вечерта – актьорите от „φ1.618“ на Теодор Ушев, ознаменуваха началото на осмото издание на Синелибри на 8 октомври, а минути след 19:00 ч. зрелищен танцов пърформанс с хореограф Коста Каракашян даде официален старт на бляскавата церемония в зала 1 на НДК. Вдъхновен от мотото на фестивала – „Преоткритото време“, и осеян с препратки към филма и към романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, танцовият спектакъл беше изпълнен виртуозно от представители на студио „Каракашян“. Непосредствено след пърформанса на сцената излезе Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала. Тя приветства публиката, препълнила зала 1, и произнесе емоционална реч, увенчана с фрагмент от новото, коронно издание на „Сонети“ от ненадминатия майстор на сонетната форма у нас – Кирил Кадийски.

Тихомира Крумова

Притихнала в захлас, публиката изгледа дебютния пълнометражен филм на режисьора аниматор Теодор Ушев, чието заглавие „φ1.618“ съдържа идеята за златното сечение или „божествената пропорция“, символ на хармония в природата, науката и изкуството. Финалът предизвика фурор и екипът на филма – в лицето на Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Георги Лозанов и други знакови фигури от актьорския ансамбъл – излезе на сцената, насърчен от нестихващите аплодисменти на зрителите, станали на крака. Самият Теодор Ушев също благодари сърдечно на публиката и на своите колеги. Бяха поднесени цветя от името на директора на Народния театър г-н Васил Василев.

На 11 октомври в Сити Марк Арт Център ще отбележим 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен в рамките на специална галавечер на датската култура. Литературното представяне на новото издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката, ще бъде последвано от премиера на проникновената биографична драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за интензивното приятелство между бележитата датска писателка, приживе призната за модерен класик, и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет. Събитието се реализира в сътрудничество с Посолството на Дания в София и в присъствието на г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист, заместник-ръководител на мисията. Тя ще представи кратък откъс от книгата в оригинал, а актьорът Петър Русев ще прочете откъс от преводното издание. На следващия ден, 12 октомври, в рамките на празничната вечер на Ирландия, посрещаме в София Колъм Барейд, сценарист и режисьор на филма „Мълчаливото момиче“, тазгодишното предложение на Ирландия за наградата „Оскар“! Пожънала множество отличия, драматичната история е създадена по мотиви от книгата „Foster” на Клер Кийган. Събитието ще се състои в кино „Люмиер“.

Ценителите на първокласното европейско кино не бива да пропускат официалната премиера на камерната драма „Петер фон Кант“ на 11 октомври от 19:30 ч. в РЦСИ Топлоцентрала. Най-новият филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон е забележителна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер. Изключително продуктивната кариера на Фасбиндер, чиято запазена марка е социалната критика, е неразделна от неговия свободолюбив дух и саморазрушителен начин на живот. В рамките на събитието ще разговаряме с проф. Пламен Марков, режисьор на постановката „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Театър „София“, ще ни гостуват и актриси, участващи в спектакъла. След това ще бъде излъчен филмът на Озон, номиниран за „Златна мечка“ на кинофестивала Берлинале.

Тихомира Крумова

На 12 октомври от 19:30 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“ ще се състои представяне на дебютния сборник с разкази на Валери Йорданов „Гризачи“, последвано от официална премиера на филма му „Шекспир като улично куче“ в присъствието на екипа и със специалното участие на група No More Many More, автори на песента „Полуизяден“. На събитието няма да бъдат допускани лица под 18 години. На 13 октомври е националната премиера на дългоочаквания документален филм „Следеният човек“ на реж. Димитър Коцев-Шошо, адаптация на шокиращия мемоарен роман на Веселин Бранев! Събитието в кино „Люмиер“ включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател.

На 14 октомври, петък, отново в кино „Люмиер“ ще отбележим 100-годишнината от рождението на португалския стилист, майстор на алегорията и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. Събитието включва представяне на новото българско издание на романа шедьовър „Слепота“ и прожекция на едноименния филм на Фернандо Мейрелес. Ще бъде излъчен авторски танцов спектакъл на португалската трупа за съвременен танц „Евора“, посветен на писателя. Предстои още една тържествена премиера в зала 1 на НДК – на психологическата драма „Синът“, режисирана от световноизвестния драматург Флориан Зелер. Тя ще се състои на 21 октомври непосредствено след церемонията по награждаване.

Тихомира Крумова

До края на октомври над 35 филма от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане в платформата neterra.tv/plus. На разположение на зрителите са разтърсващата драма „Ерна на война“ – копродукция на Дания, Естония и Белгия; италианското предложение за „Оскар“ „Носталгия“ на реж. Марио Мартоне; проникновената биографична драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст; сърцераздирателната мелодрама „В очакване на Боджангълс“; „Нотр Дам гори“ на Жан-Жак Ано и др.

Билети за всички прожекции и фестивални събития можете да си набавите оттук.

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -