Изкуство Филмът "Аватар 2" втори месец е на върха у...

Филмът „Аватар 2“ втори месец е на върха у нас

- Реклама -

Втори месец над тричасовата триизмерна продукция на Джеймс Камерън „Аватар: Природата на водата“ продължава да води по зрителски интерес у нас, сочат обобщените данни от киносалоните. Битката на обединените племена от Пандора срещу земните нашественици е гледана от 445 722 зрители и има 6 251 242 лева от билетите им, което прави филма най-доходоносния у нас от над 20 години.
На втора позиция продължава да е „Котаракът в чизми 2“, продължение на филмовата история от 2011 година. Новите приключения на Пух и обратното връщане на осем от деветте му живота е с вече 145 286 зрители и 1 641 601 лева приходи от билети.

Трето място е за първата премиера от миналия петък – „Астерих и Обеликс: Мисия Китай“, създаден по образите от комиксите на Рьоне Госини и Албер Удерзо. Помощтта на храбрите галски герои към принцеса Сас-И е гледана от 5 856 зрители и има 67 036 лева приходи от билетите им за първите три дни.

На четвърто място е анимацията „Тайният живот на Финик“. Съвместителството на домашния дух Финик и 13-годишната Кристина в „неговия“ дом е вече трета седмица в кината, като е гледано от 25 809 зрители и отчита 258 606 лева приходи от билети.

На пета позиция е екшънът „Твърдо приземяване“ с Джерард Бътлър в главната роля. Спасяването на пътуващите в новогодишен полет, озовали се след самолетна авария на остров с престъпни банди, е втора седмица по екраните, като са го гледали 14 397 зрители и има 174 768 лева приходи от билети им.

Шесто място е за втората премиера от миналия уикенд – „Почукването“ на режисьора М. Найт Шаямалан, създадено по роман на Пол Трембли. Почивката на малко момиче и нейните осиновители, прекъсната от въоръжени нападатели, които ги вземат за заложници е видяна от 3 717 зрители и има 43 055 лева приходи от билетите им.

Седма позиция е за „Операция Форчън: Троянски кон“ на режисьора Гай Ричи. Преследването на смъртоносно оръжие из Средиземноморието, за да бъде отнето от ръцете на престъпници е проследено от 48 192 зрители и има 566 128 лева приходи от билетите им за месец в кината.

На осмо място е филма на Деймиън Шазел „Вавилон“ с Брад Пит, Марго Роби и Диего Калва в главните роли. Водоразделът между нямото и звуковото кино, както и всички сътресения покрай това са гледани от от 21 878 зрители, а приходите от билетите им са 266 450 лева.

Българският „Шекспир като улично куче“ е на девето място по зрителски интерес в първата седмица на екраните. Филмът на Валери Йорданов за 17-годишния Данко от циганско гето в София, който харесва театъра и бокса, е гледан от 3 190 зрители и има 32 018 лева приходи.

На десета позиция е четвъртата премиера от миналия петък – „Баншите от Инишерин“ с девет номинации за „Оскар“, 10 за БАФТА и награди от Венеция и „Златен глобус“. Филмът на Мартин Макдона за приятелството, раздора, самотата и човешкия дух е с 3 915 зрители и 51 368 лева приходи след предпремиерните прожекции и първите три дни от премиерата му у нас.

Извън първите 10 остават две от премиерите миналия петък. Френският „Двете страни на острието“ за семейна двойка, в която съпругата е с интерес и към най-добрия приятел на мъжът й е гледан от 237 зрители и има 2 283 лева приходи. Другият френски филм „Брат и сестра“, разказващ за отчуждението между двамата  и принудителното възстановяване на взаимоотношенията им е гледан от 89 зрители и има 719 лева приходи.

През миналия уикенд филми в киносалоните са гледали 54 364 зрители. Миналата година по същото време в кината са били  42 122 души.

Източник: Свилен Кръстев, БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -