Изкуство Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър "Седичи"

Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър „Седичи“

- Реклама -

Идеята ни за преглед на оркестрите се развива отлично и нараства с всяко следващо издание на фестивала, който вече има свой интернационален Фестивален оркестър с първи концерт в залата на НМА под диригентството на Христо Павлов на 30 май с произведения на Александър Раскатов, Гия Канчели, Елгар, Венцислав Мицов. Посветен е на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, а солист ще бъде пианистката Анна Леви.

„Камерата Орфика“ към НБУ под палката на Найден Тодоров участваха в откриването на фестивала на 23 май със солисти Марио Хосен, Людмил Ангелов, Марта Потулска и Лиляна Кехайова – стилен концерт с Моцартова музика.

„Софийски солисти“ се представиха с традиционните два концерта – на 28 май с диригент Пламен Джуров, Николай и Минчо Минчеви в зала „България“ цигулките на лауреата на Световния конкурс за лютиери Владимир Тилев, а на 21 юни във Военния клуб новият ръководител на ансамбъла Константин Добройков и виолончелистът Александър Димитров представят предизвикателни творби на Стравински-Уолфиш и Петерис Васкс.

Тази година на 27 май мощно се присъедини Сливенският симфоничен оркестър по повод 90-тата си годишнина, под диригентството на Владимир Кираджиев и със солисти лауреатите на Първия международен певчески конкурс на името на Камен Чанев.

70 години на Плевенската филхармония също ще бъде чествана в зала „България“ на 5 юни със забележителния формат „Гергов и синове“, който събира на една сцена именития ни диригент и тримата му сина като солисти.

На 16 юни Симфониета Враца с диригент Христо Павлов и солисти Маргарита Илиева – пиано, Атанас Кръстев – виолончело, Вълчан Вълчанов – обой, Недялко Недялков – кавал за пореден път е с премиери на Георги Андреев, Асен Аврамов, Прокофиев, Лазар Николов.

Следва на 23 юни Симфониета Шумен с диригент Калина Василева и солисти Емелина Горчева-Димова и Георги Черкин – пиано, Мирослав Димов – маримба, също е с премиера от солистката и творби от Веселин Стоянов и Рахманинов. Истински чудеса правят Русенската филхармония и нейния главен диригент Димитър Косев в мисията си да стимулират млади композитори да пишат за оркестъра – след огромния успех миналата година ни очаква още един енергизиращ концерт с цели 10 български премиери!

А в края на фестивала на 28 юни е поредното гостуване на Павел Балев и Варненската филхармония, този път с фантастичната концертмайсторка на Виенската филхармония Албена Данаилова в програма с автори Големинов, Владигеров и Брукнер. Началото и края на фестивала са рамкирани от Софийската филхармония, и за това четете по-долу.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -