Събития Държавна опера-Стара Загора ще участва в Open Buzludzha 2022

Държавна опера-Стара Загора ще участва в Open Buzludzha 2022

- Реклама -

Държавна опера-Стара Загора ще участва в Open Buzludzha 2022, който ще се проведе на 19, 20 и 21 август на поляната при хижа Бузлуджа в подкрепа на опазването на монумента, съобщават от пресцентъра на културния институт. Сред основните организатори са фондация „Проект Бузлуджа“ и Община Казанлък .

Целта на фестивала тази година е обезопасяването на монумента Бузлуджа и отварянето му за посетители.

Държавна опера-Стара Загора отбелязва участие на третия фестивален ден, посветен на джаза, с интерактивния концерт-спектакъл „Джазоспекция“. Той е по идея на диригент-пианиста и виенски възпитаник Димитър Косев. Режисурата е дело на Славчо Николов. Талантливите артисти ще поднесат музиката на Клод  Болинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“.

„Сюитата за флейта и джаз трио“ на Клод Болинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни. Темата, която разглежда концертът, е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде! Хармонията, която се получава между музиката на Клод Болинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта.

Огромно международно признание за Бузлуджа идва от световния доклад на ICOMOS International – „Наследство в риск“ за периода 2016-2019 година. Сред всички застрашени обекти в цял свят – парижката катедрала „Нотр Дам“, пожарите в Австралия, засегнали природното и културно наследство, разрушителните урагани в САЩ и др. – за корицата на изданието е избран именно паметника Бузлуджа, припомнят от пресцентъра на културния институт.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -