Изкуство Д-р Кирил Алексиев: Музеите в България работят на ръба...

Д-р Кирил Алексиев: Музеите в България работят на ръба на своите възможности

- Реклама -

„Музеите в България в голямата си част изпиват доста големи трудности, за да отговарят на изискванията на съвременното музейно дело“.

Това казва в интервю за „Terra култура“ д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Той коментира, че от доста време държавата, която би следвала да се грижи по-стабилно за своето културно и историческо наследство и неговото опазване, изучаване и презентиране е абдикирала от своите задължения. Това е видимо и от размера на последния бюджет, предвиден за музеите в страната.

В Регионалния исторически музей в Благоевград по всякакъв начин се опитват да разбият представата, че музейните работници само като бършещи прах по витрините.

„Да се почувства, сякаш витрината липсва, предпазното стъклото го няма и той има възможността да се докосне буквално до историческия експонат“, споделя д-р Кирил Алексиев.

Той допълва, че напоследък има залитане в музейните среди към т.нар добавена реалност или холограмните образи и 3Dмоделите. Ефектът на интерактивността, може да се получи и с много малко вложения.

„Музеите могат да оцелеят, но това оцеляване не означава, че има някакво развитие. Стоим на едно място вече 30 години, а модерните музейни потребности, представянето на нашата култура и опазването й имат много по -сериозни и по-значими искания“, твърди д-р Кирил Алексиев.

Музеите в България работят на ръба на своите възможности. И онова, което може да бъде видяно във всеки един музей е плод от труда на всички тези хора, които продължават да работят независимо от ниските си възнаградения, тъй като чувстват това за своя мисия. Не бива да се допуска отлив на музейни специалисти, допълва директорът на музея в Благоевград.

„Нека се даде възможност, дори ако държавата няма възможност пряко да финансира музейните дейности, да се направи по-добра и улеснена процедура по кандидатстване за алтернативни източници за финансиране. Визирам европейските програми за култура“, допълва той.

Особено ценен ресурс са колегите, които разработват огромен набор от музейни програми, които са фокусирани върху децата и подрастващата публика. Регионалният музей разполага с прекрасен детски кът, който може да отведе децата в праисторически времена и да ги занимава с различни природни защитени обекти в България. Много интересна е залата за временни изложби. Едва 5% движимите културни ценности, които се съхраняват в РИМ – Благоевград намират място в постоянната експозиция.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -