Изкуство Балетът на Държавна опера-Стара Загора очарова Кипър

Балетът на Държавна опера-Стара Загора очарова Кипър

- Реклама -

След незабравимото си представяне със спектакъла на балета „Спящата красавица” на сцената на зала1 на Националния дворец на културата в София, Балетът на Старозагорската опера продължи своето триумфално шествие на остров Кипър. Това съобщиха от пресцентъра на културната институция.

Младата многонационална балетна трупа под ръководството на изключителната Силвия Томова представи шест спектакъла на балетите „Спящата красавица” и „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски в градовете Лимасол, столицата Никозия и Пафос. Препълнени зали, бурни аплаузи, специално внимание, снимки за спомен, автографи и емоционални възгласи съпътстваха изявите на солистите и кордебалета на Старозагорската опера, които за първи път гостуваха в красивата островна държава. Душата на Кипър бе докосната от красотата и емоцията на класическия танц в неговото най-емблематично превъплъщение в „балетите на балетите” „Спящата красавица” и „Лебедово езеро”. 

В Никозия на спектакъла на балета „Лебедово езеро” присъства и посланикът на Република България в Кипър Н. Пр. г-н Любомир Тодоров, който поздрави артистите на сцената и се обърна към тях с думите: „Позволете ми да ви поздравя за вашия спектакъл. Тази вълнуваща приказка, която пресъздадохте докосна моята душа и душите на всички зрители в залата. За което много ви благодаря! Ние от Посолството на България се гордеем с всички вас, защото това изкуство е ново като събитие в Кипър и вие го донесохте и го представихте по брилянтен начин! А аз съм особено горд, че вашият изключителен ръководител г-жа Силвия Томова е свързана със Стара Загора, а това е моят роден град! Благодаря ви!”.

„За нас това турне беше и тест за издръжливост! Много тежка програма, но си струваше! Обожавам моите артисти, възхищавам се от тях! С всяко представление те танцуваха все по-добре и по-добре! Спектаклите бяха наистина на световно ниво! А беше огромно  натоварването! Вълнувах се за всеки един от тях – на кипърска сцена се случиха и дебюти: Клара Ферер дебютира в ролята на Одета/Одилия! Беше страхотна! Фиорди Лоха се преобрази пред очите ми като принц и публиката не го пускаше от сцената! Фредерикo Пинто – още един превъзходен принц! Каито Такахаши и Акари Мориматсу бяха за първи път двойка в ролите на принц  Дезире и принцеса Аврора в „Спящата красавица” – чудни! Филипо Сарторели дебютира великолепно като Шута в „Лебедово езеро”! Анелия Димитрова – тя продължава да ме изненадва със своята невероятна психика и класа! Ивайло Янев, Ромина Славова, Богдана Сергеева и всички останали солисти и артист-балетисти, които демонстрираха своя световен полет с изумителна лекота и класа! Благодаря на целия технически екип! Много благодарна публика от познавачи, които ни обсипваха с комплименти и продължавам да получавам възторжени отзиви от зрители, колеги, специалисти…”- споделя все още под въздействие на преживяното Силвия Томова.

След кратка и заслужена почивка балетната трупа на Старозагорската опера продължава своята интензивна работа и ще зарадва съвсем скоро и своите български почитатели. Артистите ще участват в премиерния спектакъл на мюзикъла „Есмералда” на 30 юни и 2 юли в Стара Загора. 

Хореографията е на световно признатия хореограф Марио Пиаца с огромно присъствие с авторски хореографии в съвременния световен театър и мюзикъл. На 9 юли Балетът на Старозагорската опера ще открие Седмия летен сезон на оперните театри – Сцена на вековете 2022 с хитовия спектакъл-фойерверк „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и хореография на Василий Медведев. БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -