Любопитно Артисти от Народния театър с писмо до президента, искат...

Артисти от Народния театър с писмо до президента, искат оставката на Минеков

- Реклама -

Артисти на Народния театър „Иван Вазов“ изпратиха писмо до президента Румен Радев, в което настояват за оставката на Велислав Минеков като служебен министър на културата.

Ето и пълния текст на писмото:

Уважаеми господин Президент,

Обръщаме се към Вас във връзка с т. н. „скандал“ в Народен театър „Иван Вазов“ тъй като Вие сте човекът, назначил господин Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата,.

Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи.

С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институция.

Ние, долуподписаните артисти от Народен театър „Иван Вазов“, се обединяваме в искане за оставка на министър Минеков.

Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви. Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите като жертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа на директора и т. н. Изреждането на подобни изказвания би превърнало писмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук.

Мълчанието ни до този момент се дължеше на убеждението, че всяко следващо изказване би удължило живота на скандала, че медиите разчитат на нашата приказливост в подобни случаи, за да го възпроизвеждат в най-невероятни вариации по темата, включително и за да го политизират. В момент на политическа нестабилност именно това е най-опасният възможен сюжет. За съжаление липсата на публична реакция от наша страна започва да се тълкува превратно. Сега ние излизаме от зоната на неутралитет.

Какви щети са нанесени в резултат от действията на министър Минеков: уронване престижа на министерската институция, уронване авторитета на трупата на Народен театър „Иван Вазов“ – културен институт с национално значение, опит за внасяне на разкол в артистичното съсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите ни възнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници на определена политическа партия, легитимиране на „езика на омразата“ като естествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност на кризи в културния сектор. Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат в норма на поведение, а това би означавало културна катастрофа.

При пожар в театъра се спуска желязна завеса, за да бъдат спасени зрителите. Така се е случило преди почти 100 години, на 10 февруари 1923 г. Сцените са ветровити места и пожар може да тръгне от една искра. Днес всяка неистинна дума се превръща в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на скандала!

Вярваме, че законовите средства в рамките на институцията са единственият възможен инструмент за установяване на истината. Назначеният одит на театъра е стъпка в тази посока. Преди приключването му обаче общественото мнение е тенденциозно манипулирано от министър Минеков с неверни и провокативни изказвания и със заемане на страна в конфликта. Това поражда съмнение и в резултатите от назначените проверки, поради простия факт, че те се случват в предубедена публична среда.

Ако смятате, че министър Минеков действа от позицията на принципал на Министерство на културата и приемете в този случай думата „култура“ в нейния широк смисъл, едва ли нещо ще Ви попречи да „изхвърлите в кошчето“ това писмо.

С уважение:

1. Албена Ставрева

2. Александра Василева

3. Ана Пападопулу

4. Антон Радичев

5. Асен Данков

6. Биляна Петринска

7. Бойка Велкова

8. Валентин Балабанов

9. Васил Драганов

10. Виктория Колева

11. Владимир Карамазов

12. Владислава Николова

13. Вяра Табакова

14. Георги Мамалев

15. Гергана Змийчарова

16. Дарин Ангелов

17. Деян Ангелов

18. Деян Донков

19. Димитър Николов

20. Ева Данаилова

21. Ева Тепавичарова

22. Елена Иванова

23. Емануела Шкодрева

24. Жаклин Даскалова

25. Жорета Николова

26. Зафир Раджаб

27. Илиана Коджабашева

28. Ирина Митева

29. Йордан Петков

30. Карла Рахал

31. Любомир Петкашев

32. Михаил Петров

33. Ненчо Костов

34. Павел Иванов

35. Павлин Петрунов

36. Параскева Джукелова

37. Пламен Димов

38. Радена Вълканова

39. Радина Кърджилова

40. Снежина Петрова

41. София Бобчева

42. Стелиан Радев

43. Стефан Къшев

44. Стефания Колева

45. Стоян Пепеланов

46. Христо Петков

47. Христо Терзиев

48. Христо Чешмеджиев

49. Цветан Алексиев.

Източник: БНР

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -