Събития Археологически музеи от България, Сърбия и Република Северна Македония...

Археологически музеи от България, Сърбия и Република Северна Македония с обща изложба

- Реклама -

Водещите археологически музеи на България, Сърбия и Република Северна Македония подготвят обща изложба. Повече от 400 артефакти от трите държави ще бъдат показани в експозицията, което се случва за първи път.

Балканските страсти са загърбени поне за този проект, а онова, което публиката ще види, са предмети, свързани с открития преди повече от 100 години некропол от село Требенище, на 14 километра от Охрид.

Идеята за съвместната изложба „100 години Требенище“ е от няколко години и намеренията бяха експонатите да бъдат показани последователно в Скопие, София и Белград. Ковид пандемията обаче постави проекта на дълга пауза и само хората в столицата на Република Северна Македония успяха през 2019 година да видят артефактите.

Този месец споразуменията за съвместна дейност между Националния археологически институт с музей към БАН, Националния музей на Сърбия и Археологическия музей на Република Северна Македония бяха подновени. Подписването беше в нашето Министерство на културата и проектът е рестартиран. Целта е експозицията да бъде показана в София през идващата 2023 година, а в Белград – две години по-късно.

Некрополът край с. Требенище, което е на 14 километра от Охрид и откъдето са артефактите, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 година. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за продължаване на разкопките са изпратени археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов, които проучват още гробове. В общо 56-те гроба на некропола са открити богати дарове, сред които и златни маски от желязната, архаичната и елинистическата епоха – от края на VII до края на IV в. пр.н.е.

Експозицията ще представи на едно място предмети от некропола, които никога не са показвани заедно и принадлежат на фондовете на трите музея.

Споразумението, преподписано този месец в София, е за срок от 7 години, като изложбите, посветени на некропола от Требенище, ще послужат за основа и на други съвместни проекти и изложби.

Експозицията ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите балкански държави.

Източник: БНР

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -