Любопитно 18 май – Международен ден на музеите

18 май – Международен ден на музеите

- Реклама -

На 18 май се отбелязва Международният  ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повишат информираността и ролята на музеите в обществото.

Решението на 18 май да се отбелязва Деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно вече се чества по света.

„Когато говорим за властта на музеите, би трябвало да разбираме нещо далеч по-философско, дори по-широко и обемно от прякото упражняване на елементарни нареждания. В последното десетилетие все по-настойчиво се говори за обучение през целия живот. Тук връзката с музеите е изключително силна, тъй като те системно, социализирайки наследството, участват в този процес„ казва в “Нашият ден“ проф. Мила Сантова, председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите, и допълва:

“Не мисля обаче, че някой би казал, че заплащането на хората, които са в бюджетната сфера, е достатъчно. Очевидно е, че тук има големи проблеми.“

“Виртуалният музей е една институция, която получи особено развитие по време на пандемията. В изминалите години човечеството, в частност европейската колегия, бяха много силно засегнати нея.

Има изследвания на ИКОМ (Международен съвет за музеите), които показват много силен спад във възможностите на музея като институция. Решението, което беше оптимално за този момент, беше включване на виртуални способи – цифровизацията на колекциите и експозициите. Музеите в много висок процент преминаха към този начин на общуване с публиката“, посочва още проф. Сантова.

Днес от 11.00 ч. в зала 11 на Националния етнографски музей (НЕМ) официално ще бъде връчен пакет с образователни материали, предназначен за Образователния център на музея. Материалите са изработени по проект „Политики за опазване и социализиране на (нематериално и движимо) културно наследство” на ИЕФЕМ – БАН, осъществен под ръководството на член кореспондент, професор, доктор на изкуствознанието Мила Сантова.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -