Събития 160 изявени българи се включват в инициативите по отбелязване...

160 изявени българи се включват в инициативите по отбелязване на 160-атата годишнина на Алеко Константинов

- Реклама -

160 изявени българи се включват в инициативите за отбелязване на 160-атата годишнина на Алеко Константинов. Те трябва да напишат по 160  думи за личността, идеите и образите на Щастливеца, а в края на годината техните текстове ще бъдат публикувани във възстановеното списание ЛИК на Българската телеграфна агенция. Инициативата беше обявена днес. В нея ще участват не само литератори, отбеляза авторът на идеята – доц. Йордан Ефтимов – поет, литературовед и литературен критик, защото в краткия си 34-годишен живот Алеко Константинов се е включил и оказал силно въздействие върху развитието на България, включително в политиката, правото, туристическото движение:

„Важно е не просто да припомним с какво той ни е развълнувал, но и с какво може да бъде полезен за съвременната българска ситуация“

За Ефтимов е важно, че Алеко Константинов е сред малцината, чието творчество е фолклоризирано, т.е. ние използваме негови изрази извън всякакъв литературен контекст, приели сме го. За режисьора Николай Гундеров това е видно и от топонимията:

„В малък български град попитах как да стигна до Алеко Константинов. Отговорът беше ,че не може да не видя Алеко Константинов. Прекрасно е ,че присвояваме фамилиарно това име“

Сатирикът Михаил Вешим изтъкна, че се радва, че 160-годишнината се отбелязва, защото си спомня как е била отбелязана 150-атата годишнина – никак. Сега си е поставил за цел да опази паметта на Алеко Константинов:

„Още като го сложиха на банкнотата от 100 лева, аз написах, че не може единственият писател в българската литература безсребреник да бъде поставен на най-голямата банкнота. Бай Ганьо сложи Алеко Константинов в джоба си-в буквалния смисъл на думата“.

Да опазим Алеко от професорите и литературоведите, призова още той.

От Алеко до Алек – писателят Алек Попов. За него Алеко Константинов е сравним с автори като Ярослав Хашек и Бранислав Нушич:

„Това чувство за самокритичност на нашия народ, което много често се бърка с липсата на самочувствие. Според мен е точно обратното. Когато човек има самочувствие, може да бъде ироничен и самокритичен“.

Литературните критици Михаил Неделчев и Алберт Бенбасат настояха колко е важно  Алеко Константинов да се изучава в училище, защото за младите той и неговият образ на бай Ганьо са чужди, но журналистът от БНТ Анна Андреева подчерта:

„Проблемът не е само в това как се изучава Алеко Константинов в училище, а кога се препрочита. Важно е и в други възрасти да се връщаме към неговите текстове. Сега, преди предстоящите избори, е чудесен момент“.

Източник: БНР

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -