Събития 160 изявени българи се включват в инициативите по отбелязване...

160 изявени българи се включват в инициативите по отбелязване на 160-атата годишнина на Алеко Константинов

- Реклама -

160 изявени българи се включват в инициативите за отбелязване на 160-атата годишнина на Алеко Константинов. Те трябва да напишат по 160  думи за личността, идеите и образите на Щастливеца, а в края на годината техните текстове ще бъдат публикувани във възстановеното списание ЛИК на Българската телеграфна агенция. Инициативата беше обявена днес. В нея ще участват не само литератори, отбеляза авторът на идеята – доц. Йордан Ефтимов – поет, литературовед и литературен критик, защото в краткия си 34-годишен живот Алеко Константинов се е включил и оказал силно въздействие върху развитието на България, включително в политиката, правото, туристическото движение:

„Важно е не просто да припомним с какво той ни е развълнувал, но и с какво може да бъде полезен за съвременната българска ситуация“

За Ефтимов е важно, че Алеко Константинов е сред малцината, чието творчество е фолклоризирано, т.е. ние използваме негови изрази извън всякакъв литературен контекст, приели сме го. За режисьора Николай Гундеров това е видно и от топонимията:

„В малък български град попитах как да стигна до Алеко Константинов. Отговорът беше ,че не може да не видя Алеко Константинов. Прекрасно е ,че присвояваме фамилиарно това име“

Сатирикът Михаил Вешим изтъкна, че се радва, че 160-годишнината се отбелязва, защото си спомня как е била отбелязана 150-атата годишнина – никак. Сега си е поставил за цел да опази паметта на Алеко Константинов:

„Още като го сложиха на банкнотата от 100 лева, аз написах, че не може единственият писател в българската литература безсребреник да бъде поставен на най-голямата банкнота. Бай Ганьо сложи Алеко Константинов в джоба си-в буквалния смисъл на думата“.

Да опазим Алеко от професорите и литературоведите, призова още той.

От Алеко до Алек – писателят Алек Попов. За него Алеко Константинов е сравним с автори като Ярослав Хашек и Бранислав Нушич:

„Това чувство за самокритичност на нашия народ, което много често се бърка с липсата на самочувствие. Според мен е точно обратното. Когато човек има самочувствие, може да бъде ироничен и самокритичен“.

Литературните критици Михаил Неделчев и Алберт Бенбасат настояха колко е важно  Алеко Константинов да се изучава в училище, защото за младите той и неговият образ на бай Ганьо са чужди, но журналистът от БНТ Анна Андреева подчерта:

„Проблемът не е само в това как се изучава Алеко Константинов в училище, а кога се препрочита. Важно е и в други възрасти да се връщаме към неговите текстове. Сега, преди предстоящите избори, е чудесен момент“.

Източник: БНР

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -