Събития Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Виенският музей „Албертина“ почита с изложба художника Алекс Кац

- Реклама -

Виенският музей „Албертина“ отбелязва с обхватна изложба 95-ата годишнина на американския художник Алекс Кац, един от най-известните представители на съвременната американска живопис. 

Музеят, разполагащ с близо 800 творби, голяма част от които лично дарение от Кац, е подбрал от богатата си колекция ярки платна и скици от всички периоди на дългия творчески път на художника. Част от тях бяха изложени миналата година в музеите „Гугенхайм“ в Ню Йорк и  „Тисен Борнемиса“ в Мадрид.

Роден през 1927 година в Ню Йорк, Алекс Кац рисува в голям формат, с широк щрих на четката, в ярки цветове. „Твърдите очертания на радикалната плоскост на изображението се смятаха за крайна точка на живописта“, разказва кураторката на изложбата Гунхилд Бауер, „за изкуство, което иска да отрази чиста абстракция и изкуствени мотиви и не е подходящо за пресъздаване на мотиви от баналната реалност“. Тези представи разбива Алекс Кац, пресъздавайки сюжети от ежедневието с неподходящия за тях рисунък с твърд ръб.

Своите мотиви художникът намира в нюйоркската бохема и в ландшафта на Мейн, където има лятна къща и рисува сюжети от околността. Кац прави портрети на своите приятели-художници, художнички, танцьорки, поетеси от Ню Йорк.

Особено място в творчеството му заема Ейда, негова съпруга и муза, за която казва: „Тя притежава елегантността на този град“. От 65 години той работи в Ню Йорк, съпътстван от Ейда, която е не само предпочитан модел, а и вдъхновение за неговия стил. 

С портретите на своите съвременници Кац показва реалността, която го обгражда, макар и по абстрактен и радикален начин. Още преди появата на поп арта той тръгва по своя собствен път на предметната живопис, за която в еднаква степен са характерни рационалността, чувствеността и абстрактността.

Световна известност художникът добива през 70-те години на своя живот. Днес той е един от малцината, чиито платна са част от постоянната експозиция на музея „Уитни“ в Ню Йорк.

Източник: Цветана Делибалтова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -