Събития Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Виенският музей „Албертина“ почита с изложба художника Алекс Кац

- Реклама -

Виенският музей „Албертина“ отбелязва с обхватна изложба 95-ата годишнина на американския художник Алекс Кац, един от най-известните представители на съвременната американска живопис. 

Музеят, разполагащ с близо 800 творби, голяма част от които лично дарение от Кац, е подбрал от богатата си колекция ярки платна и скици от всички периоди на дългия творчески път на художника. Част от тях бяха изложени миналата година в музеите „Гугенхайм“ в Ню Йорк и  „Тисен Борнемиса“ в Мадрид.

Роден през 1927 година в Ню Йорк, Алекс Кац рисува в голям формат, с широк щрих на четката, в ярки цветове. „Твърдите очертания на радикалната плоскост на изображението се смятаха за крайна точка на живописта“, разказва кураторката на изложбата Гунхилд Бауер, „за изкуство, което иска да отрази чиста абстракция и изкуствени мотиви и не е подходящо за пресъздаване на мотиви от баналната реалност“. Тези представи разбива Алекс Кац, пресъздавайки сюжети от ежедневието с неподходящия за тях рисунък с твърд ръб.

Своите мотиви художникът намира в нюйоркската бохема и в ландшафта на Мейн, където има лятна къща и рисува сюжети от околността. Кац прави портрети на своите приятели-художници, художнички, танцьорки, поетеси от Ню Йорк.

Особено място в творчеството му заема Ейда, негова съпруга и муза, за която казва: „Тя притежава елегантността на този град“. От 65 години той работи в Ню Йорк, съпътстван от Ейда, която е не само предпочитан модел, а и вдъхновение за неговия стил. 

С портретите на своите съвременници Кац показва реалността, която го обгражда, макар и по абстрактен и радикален начин. Още преди появата на поп арта той тръгва по своя собствен път на предметната живопис, за която в еднаква степен са характерни рационалността, чувствеността и абстрактността.

Световна известност художникът добива през 70-те години на своя живот. Днес той е един от малцината, чиито платна са част от постоянната експозиция на музея „Уитни“ в Ню Йорк.

Източник: Цветана Делибалтова, БТА

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -