Събития Сценографът Светослав Кокалов с "Аскеер" за цялостен принос към...

Сценографът Светослав Кокалов с „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

- Реклама -

Фондация „Академия „Аскеер“ обяви номинациите за тазгодишните награди „Аскеер“, които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 април 2022 година до 31 март тази година.

Над 130 са спектаклите, които 11-членното жури от Театър „Българска армия“ е изгледало и обсъдило тази година, за да избере по трима номинирани във всяка от 11-те категории.

Ето и някои от номинираните:

За водеща женска роля си съперничат Елена Телбис, Лилия Маравиля и Светлана Янчева, а за водеща мъжка роля конкуренцията е между Бойко Кръстанов, Владимир Пенев и Йордан Ръсин.

В новата категория „Моноспектакъл“, която беше учредена миналата година, наградата ще си оспорват „Виктория“ на Йордан Славейков, с участието на Деница Даринова, „Неведение“ на актрисата Албена Ставрева и „Старецът и морето“ по Хемингуей на актьора Красимир Ранков.

В категорията режисура са номинирани Александър Морфов, Крис Шарков и Марий Росен, а техните спектакли – съответно „Антигона“ в Плевенския театър „Иван Радоев”, „Частици жена“ в Народния театър „Иван Вазов” и „Дишай“ в Театралната работилница „Сфумато”, са конкуренти за наградата за най-добро представление.

Ето и пълен списък с номинациите за тазгодишните награди „Аскеер“

Кой от номинираните ще получи награда, ще стане ясно на 24 май, когато по традиция се провежда церемонията в Театър „Българска армия“. Отсега са известни единствено носителите на „Аскеер“ в специалните категории:

Тази година с почетен „Аскеер“ е удостоена актрисата Елена Райнова.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство се присъжда на сценографа проф. Светослав Кокалов.

Така за първи път в историята на „Аскеер“-ите сценограф ще бъде удостоен с престижното отличие.

Церемонията за връчване на 32-рите награди „Аскеер“ ще премине под мотото „Денят на големите учители“ и ще бъде посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров – виден просветен деец и създател на българското образование по европейски модел чрез основаването на едни от първите класни училища в България.

Сценарист и режисьор на церемонията по награждаването е Борис Радев, сценограф – Нина Пашова, музиката е на Добрин Векилов – Дони.

В „Артефир“ излъчихме документален запис от пресконференцията на Фондация „Академия „Аскеер” с участието на Георги Къркеланов – председател на Фондация „Академия „Аскеер”, Мирослав Пашов – директор на Театър „Българска армия“, режисьора Борис Радев и проф. Светослав Кокалов, както и коментар на номинациите, който направи за „Артефир“ Георги Къркеланов.

Източник: БНР

Последни новини

Синелибри 2023: Галавечери на културите

Деветият международен кино-литературен фестивал Синелибри продължава традицията на обичаните от публиката галавечери на културите, които се очакват...

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже,...

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни, съобщават от академията.

Кръстев: Ще поискам с 250 млн. повече за култура в Бюджет 2023

Парите за артистите у нас в Бюджет 2023 възлизат на 0.4% от него. Министърът на културата Кръстю...
- Реклама -
- Реклама -