Изкуство "Софийски солисти" и Виви Василева откриват Дните на класиката...

„Софийски солисти“ и Виви Василева откриват Дните на класиката в Балчик

- Реклама -

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентската палка на Пламен Джуров и Виви Василева /ударни/ ще открият 13-ото издание на „Дни на класиката“ в Балчик, съобщават от фондация „Академия Класика“, която организира очаквания морски фестивал. Форумът под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов събира именити изпълнители в дните между 23-30 юли на Откритата сцена „Мелницата“.

В първата фестивална вечер на морския бряг ще прозвучат „Лято“ от цикъла „Годишни времена“ на Вивалди, „Навара“ на Сарасате, „Жътва и танц“ на Марин Големинов, „Румънски танци“ на Барток и други емблематични творби от класиката.

Лятно настроение ще създадат и солистите и оркестърът на Варненската опера под диригентската палка на Найден Тодоров с откъси от произведения на Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“, „Дон Жуан“, с арии от „Севилският бръснар“ на Росини, „Кармен“ на Бизе, „Травиата“ на Верди, „Графиня Марица“ на Калман и още любими творби.

В афиша на фестивала е „Curiosas по време на романтизма“ с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и премиер-балетистът Росен Канев.

На сцената ще излезе и Български камерен оркестър с гост-диригент Светлана Галианова, който е подготвил програма с творби на Шостакович – „Романс“, „Лирически валс“, „Валс №2“, на Свиридов- „Романс“ и „Валс“ от музиката към филма „Виелица“, на Чайковски – „Валс на цветята“. Публиката ще аплодира и произведения на Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Петър Христосков.

Дните на класиката ще закрие Държавната опера в Бургас с „Ах,този мюзикъл“ с изпълнения на солистите Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов. На диригентския пулт ще застане Йордан Дафов.

Входът за всички концерти, чието начало е от 19:30 часа, е свободен. Музикалните спектакли ще се излъчват и на живо на фейсбук страницата на фестивала, съобщи Сава Тихолов, завеждащ отдел „Култура“ в общината. 

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -