Изкуство "Софийски солисти" и Виви Василева откриват Дните на класиката...

„Софийски солисти“ и Виви Василева откриват Дните на класиката в Балчик

- Реклама -

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентската палка на Пламен Джуров и Виви Василева /ударни/ ще открият 13-ото издание на „Дни на класиката“ в Балчик, съобщават от фондация „Академия Класика“, която организира очаквания морски фестивал. Форумът под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов събира именити изпълнители в дните между 23-30 юли на Откритата сцена „Мелницата“.

В първата фестивална вечер на морския бряг ще прозвучат „Лято“ от цикъла „Годишни времена“ на Вивалди, „Навара“ на Сарасате, „Жътва и танц“ на Марин Големинов, „Румънски танци“ на Барток и други емблематични творби от класиката.

Лятно настроение ще създадат и солистите и оркестърът на Варненската опера под диригентската палка на Найден Тодоров с откъси от произведения на Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“, „Дон Жуан“, с арии от „Севилският бръснар“ на Росини, „Кармен“ на Бизе, „Травиата“ на Верди, „Графиня Марица“ на Калман и още любими творби.

В афиша на фестивала е „Curiosas по време на романтизма“ с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и премиер-балетистът Росен Канев.

На сцената ще излезе и Български камерен оркестър с гост-диригент Светлана Галианова, който е подготвил програма с творби на Шостакович – „Романс“, „Лирически валс“, „Валс №2“, на Свиридов- „Романс“ и „Валс“ от музиката към филма „Виелица“, на Чайковски – „Валс на цветята“. Публиката ще аплодира и произведения на Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Петър Христосков.

Дните на класиката ще закрие Държавната опера в Бургас с „Ах,този мюзикъл“ с изпълнения на солистите Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов. На диригентския пулт ще застане Йордан Дафов.

Входът за всички концерти, чието начало е от 19:30 часа, е свободен. Музикалните спектакли ще се излъчват и на живо на фейсбук страницата на фестивала, съобщи Сава Тихолов, завеждащ отдел „Култура“ в общината. 

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -