Изкуство София със стратегия за културата до 2033 година

София със стратегия за културата до 2033 година

- Реклама -

Столична община единствена прие първа в страната дългосрочна стратегия за развитие на културата още през 2013 година. Това беше „София творческа столица 2013-2023 година“. Все още на национално ниво такава стратегия липсва. И независимо че предстоят през есента местни избори, София отново има вече нова стратегия за развитие на културата до 2033 година.

Този път тя е под надслов „Културата и изкуствата – новата енергия за устойчиво развитие на София“. Тя, разбира се, е едно нормално продължение на всичко, което досега е правено и се прави за развитието на културата в града, казва председателката на комисията по култура и образование в общинския съвет Малина Едрева. След множеството проведени обществени дискусии, новата стратегия включва 4 приоритета за развитието на културата. Това са: творческа икономика, творческо развитие, творческа интернационализация и творческо управление.

Малина Едрева акцентира върху насърчаването на изявата на кварталните общности в града, като особено важен момент в стратегията, за да излязат културните събития и извън центъра на столицата. А също – достъпът до европейска култура, както и излизането на българската култура на европейска сцена.

БНР

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -