Събития С премиерата на три танцови спектакъла от цикъла „Балет...

С премиерата на три танцови спектакъла от цикъла „Балет без граници” балетът на Старозагорската опера ще отбележи Международния ден на танца

- Реклама -

Балетът на Държавна опера – Стара Загора ще отбележи Международния ден на танца на 28 и 29 април с премиерата на три танцови спектакъла от цикъла „Балет без граници”. Това съобщават на официалния сайт на културната институция. 

В две поредни вечери почитателите на танца ще се срещнат със световните постижения на съвременния танц и непреходната класика. Специално за многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител Силвия Томова световноизвестният хореограф Клод Брюмашон постави дуетите „Неопитомените” и „Пиедесталът на девиците”. Той работи в Стара Загора с именития танцьор и негов съмишленик Бенжамен Ламарш. Като асистент е привлечен и танцьорът с неповторим индивидуален хореографски стил и почерк Християн Бакалов, за когото през 1992 година е създаден дуета „Неопитомените”, в който участва и Фернандо Зевада – тогава и двамата са солисти на Младия балет на Франция. 

В асистентския екип участват още и Елизабета Гарери – дългогодишна изявена танцьорка от трупата на Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш в създадения от тях Национален хореографски център на Нант. Двата дуета се реализират с любезната подкрепа на Френския институт в София и Посолството на Република Франция в България.

„В „Неопитомените“ има безсмъртие. Парадигма на дуета, на свободата и съучастието, „Неопитомените“ пътуват в телата. Те се самопоканват, настаняват се и разкриват на танцьора онази неподозирана тръпка, която всеки от нас притежава. Осем минути, които трябва да разбереш отвътре, които трябва да изживееш в тръпка, колкото животинска, толкова и човешка” – казват Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш. 

„Неопитомените“ влиза в репертоара на Парижката опера, танцува се в „Пале Гарние“ през март и април 2021 година. За хореографа Клод Брюмашон и неговия съмишленик през целия живот, танцьора Бенжамен Ламарш, това е най-престижното постижение. Сега Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш избраха за своя дует „Неопитомените” младите таланти на балета на Старозагорската опера Семьон Сиденко и Огъст Нюстром, които ще танцуват на 28 април, а на 29 април зрителите ще видят Максим Сиденко и Марсело Молина.

 „Неопитомените” продължава да шества по света – след Стара Загора Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш ще го поставят в Миланската скала с Роберто Боле.

„Пиедесталът на девиците” е произведение с пречупен устрем. С наранен дъх, с кървави битки. Високото Средновековие и ритуализирани движения, с изключително насилие и с изключително напрежение, ме вдъхновиха за  произведение в светло-тъмно“, казват хореографът. Солисти в дуета „Пиедесталът на девиците” на 28 април ще бъдат Мартина Тимбоне и Марсело Молина, а ден по-късно – Богдана Сергеева и Филипо Сарторелли.

Във втората част на балетните вечери зрителите ще се насладят на блясъка на класическото заглавие „Пахита” по музика на Едуард Делведез и Лудвиг Минкус. С това заглавие се отбелязва и 60 години творческа дейност на художника Салваторе Русо, който е и автор на костюмите и сценографията. Идеята и режисурата са на Силвия Томова по хореографията на Мариус Петипа. Постановката е поверена на солистите на балета на Старозагорската опера Харука Суга и Томоки Ишиго. В ролята на Пахита зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова, която ще си партнира на 28 април с Фиорди Лоха в ролята на Люсиен Д’Ервили, а на 29 април Харука Суга ще бъде Пахита, Томоки Ишиго – Люсиен Д’Ервили. Участват солисти и кордебалет на многонационалната балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора.

Източник: Павлина Дудева, БТА

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -