Любопитно Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия...

Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия Петровa

- Реклама -

Публиката има нужда от искрени музиканти. Това е много важно, защото така повече хора ще обикнат класическата музика, каза в интервю за БТА в Русе цигуларката Лия Петрова.

Тя един от участниците в 62-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който се организира в крайдунавския град. 

По думите й музикантите са тези, които трябва да предизвикат интерес у хората към класическата музика. 
„Музикантите трябва да се разкриват на сцената, да показват себе си, а не само да искат да бъдат много добри и много известни. Те трябва да са хора, които да споделят сърцето си на сцената с публиката. Това е нещо, което винаги предизвиква зрителите, вдъхновява ги и ги кара да искат да присъстват отново на такъв концерт“, обясни Петрова. 

По думите й класическите музиканти трябва да са по-отворени и да експериментират. „Трябва да сме по-отворени към новото и да не се страхуваме. Не трябва винаги да се обръщаме само към традициите. Разбира се, че те са важни, но трябва да правим и нещо ново, от новия свят“, каза още известната цигуларка. 

Според нея не е лесно да си творец. „Ако мисията ти е да твориш, не съм сигурна, че има момент, в който това е лесно. Светът е в много сложна ситуация и мястото на културата в приоритетите отива малко назад. И това се усеща, но е грешка. Мисля, че ние имаме нужда от музика и култура, за да се чувстваме по-добре и да се извисяваме. Точно в такива моменти хората трябва да се обръщат към музиката“, каза още Лия Петрова. 

Тя посочи, че организира малък фестивал с музика, създавана по време на конфликти. „Мисля, че в тези моменти ние, музикантите, сме ключът. Музиката е универсален език и ни сближава – независимо от каква националност сме и какви са нашите виждания. Музиката се бори срещу разделенията в обществото, защото ние ставаме едно, когато я свирим или слушаме“, обясни Лия Петрова. 

По думите й „Мартенски музикални дни“ в Русе е фестивал с големи традиции. „Това е едно от най-големите музикални събития в България и много се радвам, че участвам в него. Като български музиканти ние можем само да се гордеем с този фестивал“, каза цигуларката Лия Петрова. 

Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе ще продължи до 2 април тази година. Музикалният форум предлага на публиката 27 събития, представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт. 

„Мартенски музикални дни“ се организира от Община Русе и с подкрепата на Министерството на културата, а БТА е сред основните медийни партньори.  

Изтончник: Мартин Пенев, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -