Изкуство Произведения на изкуството от керамика представя изложбата „Вода, земя...

Произведения на изкуството от керамика представя изложбата „Вода, земя и огън“

- Реклама -

Произведения на изкуството от керамика представя изложбата „Вода, земя и огън” . Тя е подредена в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак. В експозицията са показани творбите от пленера по керамика, които организира за трета година Дружеството на троянските художници (ДТХ), съвместно с Община Троян.

Домакин на пленерите е председателят на дружеството Цветан Донковски, който отваря дома си в троянското село Дълбок Дол за творците.

По думите му целта на пленера е да се събират творци от различни краища на света, всеки със свое схващане за изкуството, и да бъдат обединени от идеята „керамика“.  „Имаха пълната свобода да работят в творческите посоки, които желаят. Не е имало нито тема, нито ограничения“, посочи Донковски.

Той добави, че идеята е и връщане към традициите чрез изпалването на произведенията на изкуството от керамика в пламъчна пещ – начин, по който са го правили нашите прадеди. Изпичането става за около осем часа, а температурата достига над хиляда градуса.

Пещта домакинът е направил в своята старинна къща. Там е изградил ателие, което  споделя със своите колеги и ги провокира да направят неща, различни от досегашното им творчество.

В изложбата са показани творбите на шестимата участници в пленера. Това са Анифе Мустафа, Найден Илиев, Димитър Николаев, Жан Франсоа Мориж, Миряна Михайлова и Ралица Йовкова.

Участието в пленера е предизвикало Анифе Мустафа да се завърне към керамиката, с която не се е занимавала от години. „За мен беше предизвикателство и в последствие се получи вълнуващо и магично преживяване. Идеите за изработените от мен творби дойдоха на момента от атмосферата, с която се сблъсках в Дълбок дол. Там въздухът дори вдъхновява и те кара да твориш“, сподели за БТА Мустафа.

Найден Илиев е все още ученик, но получава шанса да покаже таланта си по време на пленера. „Тази покана за мен беше изненада. Беше уникално преживяване, попих от креативността и опитността на останалите участници“, посочи за БТА Илиев.

Иванка Джабраилова, управител на Националното изложение, определи всеки експонат в тази изложба като съвременен почерк на традиционното изкуство.

Източник: Даниела Балабанова, БТА

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -