Изкуство Оратория "Сътворението" от Йозеф Хайдн отново на българска сцена

Оратория „Сътворението“ от Йозеф Хайдн отново на българска сцена

- Реклама -

Един от шедьоврите на кантатно-ораториалната музика от епохата на Виенската класика, ораторията „Сътворението“ на Йозеф Хайдн ще прозвучи отново в зала „България“ на 19 май 2023 г., петък, след дългогодишно отсъствие от българските сцени, предаде БНР. Изпълнители са музикантите от Симфоничния оркестър и Смесения хор на Националното радио под диригентството на проф. Андреас Херман, а солисти са тенорът Николай Моцов, басът Мартин Цонев и младото сопрано Стефани Кръстева. Концертът е част от програмата на сезон 2022/23, в който отбелязваме и 70-годишнина от създаването на Националния радиохор.

След двете си пътувания до Англия, където Йозеф Хайдн има възможност да чуе някои от ораториите на Хендел и по-специално „Израел в Египет“, композиторът е вдъхновен да напише подобно монументално кантатно-ораториално произведение, в което да пресъздаде библейски разказ, но със средствата на музикалната класика.

През 1796 година той започва да пише ораторията и я завършва две години по-късно. Либретото е на покровителя на Хайдн – австрийския аристократ и директор на императорската придворна библиотека барон Готфрид ван Свитен. За основа е взет библейският разказ за сътворението на света от Първа книга на Стария завет „Битие“ и неговият прочит в епичната поема „Изгубеният рай“ на английския поет и драматург от 17 век Джон Милтън, което дава основание текстът да бъде на английски. Хайдн обаче приема предложението на барон Свитен либретото да бъде написано на немски, но след премиерата през 1799 г. в двореца „Шварценберг“ във Виена под диригентството на автора, преминала при огромен успех, в изданието от следващата 1800 година текстът е преведен и на английски.

До смъртта на Хайдн ораторията е изпълнена няколко десетки пъти при същия голям успех и се утвърждава като едно от най-известните му произведения в този жанр заедно с „Годишните времена“.

Началото на концерта е от 19.00 часа, а директното предаване по националната програма „Христо Ботев“ започва от 18.50 ч.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -