Изкуство Огромна пясъчна картина се появи на брега на Дуранкулак...

Огромна пясъчна картина се появи на брега на Дуранкулак часове преди бурята

- Реклама -

Гигантската рисунка в стил Лендарт се появи в Шабленското село Дуранкулак малко преди бурята да го отмие. Село Дуранкулак се намира в най-северната част на Българското черноморие и е защитена зона. Автор на творбата е художничка и архитект Vivia Niki.

Художественото произведение на 510 квадратни метра е изрисувано изцяло с естествените природни материали от околната среда като пясък, водорасли и фин контур от тебешир.

 Авторката изразява послание за Любовта, в която интегрира каузата за опазването на околната среда и защитата на животните. Това е и Христовия завет.

Лендарт (от англ Land Art – земябландшафт изкуство) възниква като направление в изкуството в края на 60-те години на 20 век, в което художниците създават своите произведения неразривно свързани с природната среда, използвайки предимно естествени материали като камъни, скали, пясък, вода, листа и др. Творбите са хармонично вписани в естествения ландшафт, така че множеството от тях са пример за ситуационно изкуство (site-specific art). С тези характеристики Лендарт се явява като част от новопоявилите се движения за опазване на природната среда по това време.


Vivia Niki e архитект и режисьор по образование, дълги години се занимава с изобразително изкуство и участва активно във много екологични каузи. Тя самата е веган, като твърди че единствено веганския начин на хранене и живот може да постави начало на истинската Любов към животните и обкръжаващата ни среда като Божествено сътворена.


 Картината е създадена още през 2021 година като проект, целящ да изрази Любовта към животните. “Млад вегетарианец ми позира за да изразя точната си идея чрез езика на изкуството” казва авторката. На картината е изобразено момче, прегърнало агне. “Агнето беше откупено и спасено около великденските празници”, добави авторката. “Друг приятел веган, участник в много вегански каузи ми помагаше в първия ден да събера морската растителност с която да подчертая контура, който изрисувах на гигантската пясъчна картина.


         Картината e рисувана в продължение на три дни, защото е претърпяла няколко изтривания и размазване, причинени от вълните и е рисувана два пъти отново.

         Това е най-голямата пясъчна картина правена досега в България !
Хубаво е, че е посветена на Любовта към природата и опазването и.

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -