Любопитно Нов инициативен комитет ще подпомага превръщането на остров Св....

Нов инициативен комитет ще подпомага превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата

- Реклама -

Инициативен комитет за създаване на център за култура и изкуство на остров Св. св. Кирик и Юлита бе основан в Националния археологически институт в сряда, 9 ноември, в София. Негов председател е министърът на културата проф. Велислав Минеков, а сред членовете му са вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, архитект Радост Георгиева, кметът на Созопол Тихомир Янакиев и част от авторския екип на концепцията за превръщането на острова в световен център на изкуствата, съобщават от пресцентъра на община Созопол. 

Концепцията за опазване и устойчиво развитие на острова е изготвена през 2011 г.. Сред акцентите в нея са обследване и предложения за реставрация и експлоатация на годния сграден фонд, посочва ръководителят на авторския екип проф. арх. Тодор Кръстев. Досега държавата е отпуснала средства само за ремонт на покрива на старото рибарско училище, допълват от общинската администрация.

На срещата проф. Минеков припомни отново, че вече е провел срещи в търсене на подкрепа за мащабния проект с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, както и с нейния заместник Ернесто Отоне Рамирес. По думите му, интерес проявява и Франция чрез посолството си в България, френския министър на културата и директора на паметниците на културата във Франция. Проф. Минеков допълни, че е подписан и меморандум за сътрудничество с Обединени арабски емирства, към който в момента се подготвя анекс за остров Св. св. Кирик и Юлита.

Кметът Тихомир Янакиев подчерта, че през годините е имало различни идеи за експлоатация на острова, но те не са се харесвали на созополската общественост. По думите му е назрял моментът за обединяване на институции и експерти, за да бъде открит правилния начин красотата на това ценно място да бъде върната. Според него „Кирик не е богатство само на Созопол, той е богатство на България“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентската институция застава зад каузата. „България има нужда от такъв център, място, което ще презентира пред света историята ни и същевременно място за изява на нашите творци“, допълни тя.

„Всички ние сме обединени в една кауза – връщането на красотата и величествеността на остров Св. св. Кирик и Юлита“, коментира проф. Мария Нейкова и допълни, че е запозната с болката на созополчани по разрухата на това място и ще спомага всякак за превръщането на острова в световен център за култура и изкуство.

Следващата среща на инициативния комитет ще се проведе в Созопол, допълват от общинската администрация в морския град.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -