Изкуство Найден Тодоров: Гневът на артистите е основателен

Найден Тодоров: Гневът на артистите е основателен

- Реклама -

Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския стол – това коментира бившият служебен министър на културата Найден Тодоров в БНТ „Денят започва“. Това, което прави цялото нещо страшно не е, че има нершими проблеми, а че те са прекалено много и човек не знае откъде да започне. Откъдето и да започнеш, останалите питат – а защо не започна от нас.

Проблемите в културата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, но той не е основен. Според Тодоров със сега наличните средства може да се създаде „псевдонормалност“, ако те се разпределят по различен начин. Не пожела обаче да коментира как трябва да се разпределят, защото това е политически въпрос.

Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората, които работят в нея, да я разбират и да искат тя да бъде приложена правилно.

Гневът на артистите е основателен, коментира Тодоров, но определи намерението им за протест под формата на „седмица без култура“ като прострелване в крака, тъй като сценичните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането на държавата се получава, а спрямо приходите от публика. Когато се обяви седмица без култура, хората, от които зависят средствата, ще намалят субсидията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без култура, посочи Тодоров.

Според Найден Тодоров големият проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души, за които малцина се интересуват.

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -