Изкуство Найден Тодоров: Гневът на артистите е основателен

Найден Тодоров: Гневът на артистите е основателен

- Реклама -

Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския стол – това коментира бившият служебен министър на културата Найден Тодоров в БНТ „Денят започва“. Това, което прави цялото нещо страшно не е, че има нершими проблеми, а че те са прекалено много и човек не знае откъде да започне. Откъдето и да започнеш, останалите питат – а защо не започна от нас.

Проблемите в културата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, но той не е основен. Според Тодоров със сега наличните средства може да се създаде „псевдонормалност“, ако те се разпределят по различен начин. Не пожела обаче да коментира как трябва да се разпределят, защото това е политически въпрос.

Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората, които работят в нея, да я разбират и да искат тя да бъде приложена правилно.

Гневът на артистите е основателен, коментира Тодоров, но определи намерението им за протест под формата на „седмица без култура“ като прострелване в крака, тъй като сценичните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането на държавата се получава, а спрямо приходите от публика. Когато се обяви седмица без култура, хората, от които зависят средствата, ще намалят субсидията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без култура, посочи Тодоров.

Според Найден Тодоров големият проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души, за които малцина се интересуват.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -