Събития Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя изложба...

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя изложба „Маскарад“

- Реклама -

От 28 април до 31 август 2023 г. в зала 3 на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде подредена изложбата „Маскарад“ с живописни творби от фонда на културната институция. Това съобщи за БТА Светлана Михайлова, експерт връзки с обществеността в музея. 

В експозицията ще бъдат подредени 82 творби, вдъхновени от маската на художници от страните България, Германия, Индия, Алжир, Финландия, Унгария, Уругвай, Турция, Куба, Виетнам, Армения и Гана.

Авторите, които ще участват в изложбата са: Ара Овсепят, Арнолд Шнайдер, Артуро Сигуенса Торес, Асен Грозев, Божидар Йонов, Боряна Костова-Чапърова, Веса Василева, Георги Трифонов, Димитър Томов, Драган Немцов, Едуардо Миньос Бакс, Еира Виертома, Емил Попгенчев, Ервин Офори, Еркула Суами, Ерньо Тот, Златю Бояджиев, Иван Кирков, Игнат Игнатов, Йожеф Брезнай, Йордан Лазаров, Исмаил Бирет, Ишхан Нигохосян, Калина Атанасова, Кирил Христов, Кольо Господинов Костов, Красимир Русев, Ларем Бенфиса, Любомира Христова, Милена Матева, Минчо Минчев, Миню Бонев, Моника Масколо, Наум Хаджимладенов, Нгуен Виет Чау, Николай Янакиев, Паул Шулц-Либиш, Румен Гаргов, Румен Гашаров, Сава Савов, Сейя Юва, Симеон Абанос, Спартак Паскалевски, Ференц Доор, Ханс Юрг, Хелга Бориш, Цветан Колев, Цветан Цеков-Карандаш, Юри Буков, допълват от Музея на хумора и сатирата. 

„В световната история маскарадните традиции далеч предшестват карнавалните. Маски се използват още от античността като защита срещу зли сили, както и в разнообразни ритуали и церемонии по целия свят. Те намират място в изкуството и в частност театъра. В по-нови времена хората се маскират за забавление, за да отпразнуват комичното в живота, а понякога и за да уважат духовете на мъртвите. Поставянето на маска в преносен смисъл означава включване на защитен механизъм, който в зависимост от ситуацията може и да помогне, и да попречи на взаимоотношенията ни с хората около нас. Неслучайно в тълковния речник думата маскарад означава не само бал, забава и игра, а и лъжлива външност.“, каза за БТА Михайлова. 

Не е предвидено специално откриване на експозицията, но е подредена в навечерието на 100-годишнината от първия габровски карнавал. Тази година изданието му ще е специално – „100+ години“, казват организаторите от Община Габрово. Най-старият запазен източник за еквивалент на шествието е снимка от 1923 година.

Източник: Радослав Първанов, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -