Изкуство Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

- Реклама -

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред творбите има и ценни византийски икони.

От началото на войната, подобно на всички останали музейни институции, ние сме ангажирани с оказването на подкрепа на украинските си колеги, каза пред Франс прес Лоранс де Кар, директор на Лувъра. „През есента взехме решение да спасим тези експонати.“

Сред произведенията, които ще съхранява парижкият музей, са пет икони от музея Ханенко в Киев. Те ще бъдат експонирани пред публика от 14 юни до 6 ноември, уточни де Кар.

Това е твърде малко сред толкова много тъга и опустошение, но все пак е символично – спасяването на хилядолетно културно наследство от сърцето на Европа, добави Лоранс де Кар. 

Единайсет други творби ще бъдат в хранилищата на Лувъра.

През октомври Лоранс де Кар прие украинска делегация, представляваща музеите. Сред делегатите беше и директорката на музея Ханенко. По това време ЮНЕСКО определи 240 обекта като пострадали от войната. Украинското министерство на културата и информационната политика обяви, че 468 културни обекта в страната са пострадали или разрушени, сред които 35 музея. 

През октомври до музея Ханенко падна ракета, вследствие на което прозорците бяха разрушени. С изключение на големите картини произведенията на изкуството бяха преместени в хранилищата. Там обаче температурата може да варира заради прекъсване на електричеството, обясни Лоранс де Кар. 

Спасяването на 16-те избрани експоната е с финансовата подкрепа на Международния алианс за запазване на културното наследство в зоните на конфликт. Документалната част беше оформена по време на посещението на френската културна министърка Рима Абдул Малак в Украйна през февруари, а експонатите бяха ескортирани от военни части през Полша и Германия в началото на май. 

Изложбата на византийски икони ще бъде под надслов „Произход на свещеното изображение“. 

През 2027 г. парижкият Лувър ще открие нов отдел за византийско и източноправославно изкуство. БТА

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -