Събития Карнавалът в Рио се завръща в пълния си блясък,...

Карнавалът в Рио се завръща в пълния си блясък, за да отблъсне „мрака“

- Реклама -

Карнавалната лудост от днес отново обзема Рио де Жанейро с вълна от оптимизъм след края на ограниченията заради КОВИД-19 и смяната на правителството в Бразилия, предаде Франс прес. 

Още от миналия уикенд музикалния шествия изпълват улиците, докато школите по самба изпипват последните детайли от своите пищни паради, които ще бъдат организирани в нощта на неделя и понеделник.

Шоуто обещава да бъде грандиозно, с монументални платформи с височината на многоетажни сгради и хиляди костюмирани танцьори от школите, които до зори дефилират едни след други по прочутия самбодром. 

Тази година парадите се завръщат към традиционното си провеждане. Миналата година те бяха отложени с два месеца заради увеличения брой на случаите на КОВИД-19. През 2021 г. карнавалът беше изцяло отменен заради пандемията.

Тазгодишното издание е първото без ограничения, но и първото след завръщането на власт на левия президент Лула да Силва, който победи крайнодесния си предшественик Болсонаро на президентските избори. 

Празненствата започват официално днес, когато кметът Едуардо Паеш предава ключовете на града на „крал Момо“. 

Всяка вечер се очаква самбодромът да посреща около 100 000 души, сред които 70 000 зрители и хората, които дефилират за 12-те школи по самба, участващи в голямото карнавално съревнование.
       
Всяка формация има на разположение между 60 и 70 минути, за да дефилира по „Маркес де Сапукай“ – улица с дължина около 700 метра, заобиколена от трибуни.
       
Школите ще трябва да съблазнят публиката, но също и журито, което ще ги оценява по критерии като тема на парада, ударни инструменти, качество на платформите и костюмите.

По време на последните карнавални издания някои от парадите бяха повече или по-малко открито критични към правителството на Болсонаро, обвинявано в дискриминация на малцинствата и жертване на бюджетите за култура. 

Тази година няколко школи са избрали да подчертаят африканските корени на Бразилия, емблематичните фигури на самбата или културните традиции на бедните райони на североизтока.
      
„Карнавалът е огледалото на Бразилия. След тези мрачни времена, както в популярната култура, така и в политиката, Бразилия трябва да изтъкне най-доброто от себе си. Изборът на теми не е случаен, това е светлината след мрака“, казва Леандро Виейра, артистичен директор на една от школите.

„Отвъд социалните критики, тазгодишният карнавал е голяма проява на радост, празник на живота, на преодолените трудности“, казва Адаир Роша, директор на културния отдел на университета на щата Рио.

Източник: Елена Христова, БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -