Изкуство Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие...

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

- Реклама -

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна – „Аромат на липа“ и „Васил“.

Какво е свободата, ако няма с кого да я споделиш? Какво е любовта, ако няма с кого да си помълчиш? Какво е щастието, ако няма с кого да летиш? За какво ти е днешният ден, ако няма на кого да го разкажеш?

През хумор и трогателни моменти, през носталгия по дома, но и към чисто българското, през приятелството и нуждата от другия „Аромат на липа“ повдига тези питания. Филмът е дебют за Сиси Денкова, която от десет години живее в САЩ. С голямо желание да разкаже личните си преживявания режисьорката събира група български актьори, които поставя в ситуация – не къде да е, а в Мемфис. Това са Иван Бърнев, Албена Колева, Точно Токмакчиев, Иван Петрушинов, Йоана Буковска-Давидова, Рени Врангова, Георги Златарев, Мария Бобева, Ивайло Димитров, Жанет Иванова и Албена Михова.

Всички те, влюбени в процеса – както казва и Бърнев, влагат много от себе си, за да подкрепят искрените първи стъпки в българското игрално пълнометражно кино на Сиси Денкова. В Ню Йорк тя учи и работи в театъра и независимото кино, а заради дебюта си получава одобрение от имиграционната служба на САЩ за 8 визи за български актьори, което прави „Аромат на липа“ първият българо-американски филм, изцяло продуциран в САЩ.


Тази история за сбъдването на американската мечта всъщност е единствената комедия в програмата на „Златна роза“ 2023. Комедия, която обаче показва кога всъщност се събират хората, а именно – в моменти на криза.

Иван Бърнев успява да разшири представите си за принадлежността на човека с всяка роля на емигрант, в която влиза. Филмите са реализирани през различни години и това помага на актьора да разсъждава над въпроса и личното си място в него.

Колкото „Аромат на липа“ помага за това, толкова го прави и „Васил“. Дебютът на Авелина Прат говори и за средата, и за хората в нея, и за артистичния и симпатичен човек, който си търси пътя.

Процесът по снимането на този филм също е личен за Иван Бърнев. Макар и заснет по време на пандемия, когато желаехме да сме обединени, но вирусът ни държеше разделени, екипът на филма успява да се сплоти точно там, където се случва магията – на снимачната площадка.

Във „Васил“ Иван Бърнев играе с утвърдени имена в испанското кино – Кара Елехалде, Алехандра Хименес, Суси Санчес и Сю Флак. В тази копродукция между България и Испания виждаме много близки, лични кадри, в които за пореден път очите говорят.

Вяра в искреността и желанието на дебютантите се открива и в двата филма, които Иван Бърнев представи на българската публика във Варна. А по повод новото родно кино, казва:

„Според мен трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино, защото все повече имаме много точни филми. Филми, които говорят за сегашните проблеми.“

За актьора работата на изкуството е да те среща с човека такъв, какъвто би могъл да бъде, защото в ежедневието си се сблъскваме с достатъчно примери и екземпляри, които могат тежко да ни разочароват от човешкия вид.

„Ако ме попитате за какво трябва да го има киното – каза още Бърнев – ето за това: за да си задържим любовта към човека!“

Целия разговор с Иван Бърнев чуйте в звуковия файл в сайта на БНР.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -