Изкуство Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие...

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

- Реклама -

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна – „Аромат на липа“ и „Васил“.

Какво е свободата, ако няма с кого да я споделиш? Какво е любовта, ако няма с кого да си помълчиш? Какво е щастието, ако няма с кого да летиш? За какво ти е днешният ден, ако няма на кого да го разкажеш?

През хумор и трогателни моменти, през носталгия по дома, но и към чисто българското, през приятелството и нуждата от другия „Аромат на липа“ повдига тези питания. Филмът е дебют за Сиси Денкова, която от десет години живее в САЩ. С голямо желание да разкаже личните си преживявания режисьорката събира група български актьори, които поставя в ситуация – не къде да е, а в Мемфис. Това са Иван Бърнев, Албена Колева, Точно Токмакчиев, Иван Петрушинов, Йоана Буковска-Давидова, Рени Врангова, Георги Златарев, Мария Бобева, Ивайло Димитров, Жанет Иванова и Албена Михова.

Всички те, влюбени в процеса – както казва и Бърнев, влагат много от себе си, за да подкрепят искрените първи стъпки в българското игрално пълнометражно кино на Сиси Денкова. В Ню Йорк тя учи и работи в театъра и независимото кино, а заради дебюта си получава одобрение от имиграционната служба на САЩ за 8 визи за български актьори, което прави „Аромат на липа“ първият българо-американски филм, изцяло продуциран в САЩ.


Тази история за сбъдването на американската мечта всъщност е единствената комедия в програмата на „Златна роза“ 2023. Комедия, която обаче показва кога всъщност се събират хората, а именно – в моменти на криза.

Иван Бърнев успява да разшири представите си за принадлежността на човека с всяка роля на емигрант, в която влиза. Филмите са реализирани през различни години и това помага на актьора да разсъждава над въпроса и личното си място в него.

Колкото „Аромат на липа“ помага за това, толкова го прави и „Васил“. Дебютът на Авелина Прат говори и за средата, и за хората в нея, и за артистичния и симпатичен човек, който си търси пътя.

Процесът по снимането на този филм също е личен за Иван Бърнев. Макар и заснет по време на пандемия, когато желаехме да сме обединени, но вирусът ни държеше разделени, екипът на филма успява да се сплоти точно там, където се случва магията – на снимачната площадка.

Във „Васил“ Иван Бърнев играе с утвърдени имена в испанското кино – Кара Елехалде, Алехандра Хименес, Суси Санчес и Сю Флак. В тази копродукция между България и Испания виждаме много близки, лични кадри, в които за пореден път очите говорят.

Вяра в искреността и желанието на дебютантите се открива и в двата филма, които Иван Бърнев представи на българската публика във Варна. А по повод новото родно кино, казва:

„Според мен трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино, защото все повече имаме много точни филми. Филми, които говорят за сегашните проблеми.“

За актьора работата на изкуството е да те среща с човека такъв, какъвто би могъл да бъде, защото в ежедневието си се сблъскваме с достатъчно примери и екземпляри, които могат тежко да ни разочароват от човешкия вид.

„Ако ме попитате за какво трябва да го има киното – каза още Бърнев – ето за това: за да си задържим любовта към човека!“

Целия разговор с Иван Бърнев чуйте в звуковия файл в сайта на БНР.

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -