Любопитно Густаво Дудамел ще бъде новият музикален директор на Нюйоркската...

Густаво Дудамел ще бъде новият музикален директор на Нюйоркската филхармония от началото на 2026 г.

- Реклама -

Диригентът Густаво Дудамел ще заеме поста на музикален директор на Нюйоркската филхармония от началото на 2026 г., съобщиха Ройтерс и АФП. Известният със своята енергичност Дудамел ръководи филхармоничния оркестър на Лос Анджелис от 2009 г. 

„Ню Йорк Таймс“ нарече Лосанджелиската филхармония „най-значимият оркестър в САЩ“ благодарение на присъствието на Густаво Дудамел.

Диригентът обяви, че е благодарен на музикантите и ръководството на Нюйоркската филхармония за възможността за съвместна работа, цитирайки испанския поет Федерико Гарсия Лорка: „Всяка стъпка ни води към нов свят.“ „Имам честта да бъда обявен за новия музикален директор на филхармонията в Ню Йорк и така да вървя по стъпките на Густав Малер, Артуро Тосканини и Ленард Бърнестейн“, написа още диригентът в Туитър. Филхармоничният оркестър на Ню Йорк е най-старата музикална институция в САЩ – основан е през 1842 г. 

Дудамел, който е на 42 години, е дирижирал 26 концерта с филхармоничния оркестър на Ню Йорк от 26-годишната си възраст досега. На 27 години започва работа в Лос Анджелис – дирижира в концертната зала на „Уолт Дисни“ и в „Холивуд боул“, популяризирайки американска музика и съвременни композитори.

Венецуелецът е най-известният представител на мрежата музикални училища „Ел Система“ в родната си страна. Дудамел дава началото на подобен проект в Лос Анджелис през 2007 г. – Младежки оркестър към филхармонията на Лос Анджелис. Този оркестър е обучил 1500 младежи, предоставяйки им безплатни уроци и инструменти.

Густаво Дудамел произлиза от семейство на музиканти – майката му е учителка по пеене, а баща му е тромбонист.

Изпълнителният директор на филхармонията в Лос Анджелис Чад Смит поздрави Густаво Дудамел, казвайки, че той е оставил неизличима следа в класическата музика, в оркестъра и в самия Лос Анджелис.

Смит и Дудамел са в основата на някои от най-амбициозните проекти на филхармонията в Лос Анджелис. Сред тях е именно Младежкият оркестър на Лос Анджелис, демонстриращ възможността хората да променят живота си благодарение на музиката. 

Източник: Розалия Благоева, БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -