Любопитно Густаво Дудамел ще бъде новият музикален директор на Нюйоркската...

Густаво Дудамел ще бъде новият музикален директор на Нюйоркската филхармония от началото на 2026 г.

- Реклама -

Диригентът Густаво Дудамел ще заеме поста на музикален директор на Нюйоркската филхармония от началото на 2026 г., съобщиха Ройтерс и АФП. Известният със своята енергичност Дудамел ръководи филхармоничния оркестър на Лос Анджелис от 2009 г. 

„Ню Йорк Таймс“ нарече Лосанджелиската филхармония „най-значимият оркестър в САЩ“ благодарение на присъствието на Густаво Дудамел.

Диригентът обяви, че е благодарен на музикантите и ръководството на Нюйоркската филхармония за възможността за съвместна работа, цитирайки испанския поет Федерико Гарсия Лорка: „Всяка стъпка ни води към нов свят.“ „Имам честта да бъда обявен за новия музикален директор на филхармонията в Ню Йорк и така да вървя по стъпките на Густав Малер, Артуро Тосканини и Ленард Бърнестейн“, написа още диригентът в Туитър. Филхармоничният оркестър на Ню Йорк е най-старата музикална институция в САЩ – основан е през 1842 г. 

Дудамел, който е на 42 години, е дирижирал 26 концерта с филхармоничния оркестър на Ню Йорк от 26-годишната си възраст досега. На 27 години започва работа в Лос Анджелис – дирижира в концертната зала на „Уолт Дисни“ и в „Холивуд боул“, популяризирайки американска музика и съвременни композитори.

Венецуелецът е най-известният представител на мрежата музикални училища „Ел Система“ в родната си страна. Дудамел дава началото на подобен проект в Лос Анджелис през 2007 г. – Младежки оркестър към филхармонията на Лос Анджелис. Този оркестър е обучил 1500 младежи, предоставяйки им безплатни уроци и инструменти.

Густаво Дудамел произлиза от семейство на музиканти – майката му е учителка по пеене, а баща му е тромбонист.

Изпълнителният директор на филхармонията в Лос Анджелис Чад Смит поздрави Густаво Дудамел, казвайки, че той е оставил неизличима следа в класическата музика, в оркестъра и в самия Лос Анджелис.

Смит и Дудамел са в основата на някои от най-амбициозните проекти на филхармонията в Лос Анджелис. Сред тях е именно Младежкият оркестър на Лос Анджелис, демонстриращ възможността хората да променят живота си благодарение на музиката. 

Източник: Розалия Благоева, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -