Събития Галериите, участници в прочут панаир за съвременно изкуство в...

Галериите, участници в прочут панаир за съвременно изкуство в Хонконг, обявиха скок в продажбите след пандемията

- Реклама -

Огромен скок в продажбите на билети тази година обявиха галериите, участници в „Арт Базел Хонконг“ – един от най-известните панаири за съвременно изкуство в Азия, предаде Ройтерс.

Хонконгското издание на ежегодния панаир, който ще се състои още в Базел, Париж и Маями Бийч, започна вчера и ще продължи до 25 март. Вчера хиляди посетители дойдоха на панаира, за да видят мащабните инсталации от „парични“ дървета.

Тазгодишният панаир е първият от четири години насам, който ще се проведе изцяло присъствено – събитието беше отменено през 2020 г., а в рамките на следващите две години се проведе предимно онлайн.

Според много от галериите, които участват в панаира, отварянето на границата с континентален Китай през януари (която преди беше затворена заради тригодишната пандемия от КОВИД-19) е стимулирало продажбите.

По думите на Ейми Ман, директор по продажби в галерия „Перес проджектс“, 70% от произведенията на изкуството в галерията са били продадени в рамките на периода за предварителна продажба преди самия панаир.

„Много се вълнуваме, че можем да се завърнем след почти четири години. Тази година е наистина различна, защото границите отново са отворени“, каза тя.

Местните власти също приветстват панаира на изкуството в стремежа си да възстановят икономиката и да рекламират Хонконг като един оживен културен център.

Градът ще бъде домакин и на две срещи на финансова тематика тази седмица, а следващия месец ще се проведат тридневният турнир по ръгби 7 и музикалният фестивал „Криймфийлдс“.

Според Ли Данцин, старши международен сътрудник в галерия „ЛГДР“, хората сега са по-информирани за произведенията на изкуството, но все пак са предпазливи поради конфликтите в банковата индустрия.

„Всички са по-внимателни, но взимат по-добри решения по отношение на покупките, които правят“, каза тя.

Известни произведения на изкуството, включени в панаира, са скулптурата на японската художничка Яйои Кусама, наречена „Тиква“, както и инсталацията от 13 усукани растения, известни като паричните дървета.

Тереза Чой, посетител от Макао, твърди, че в Хонконг сега е много по-натоварено, отколкото по време на пандемията.

„Хонконг винаги е бил международният финансов център на Азия… Туристите сега си възвръщат доверието в Хонконг и в икономиката и искат да дойдат.“

Източник: Ада Ефтимова, БТА

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -