Изкуство Фотографска изложба представя уличната култура и скейт парковете

Фотографска изложба представя уличната култура и скейт парковете

- Реклама -

„Родени свободни“ е заглавието на фотографската изложба, която Константин Вълков представя от 30 август до 29 октомври в „Квадрат 500“, съобщават от Националната художествена галерия (НХГ).

„Поредицата фотографии на Константин Вълков от скейт паркове са един голям урок по социална фотография. Не спортна, не портретна, а документална – визуален разказ за уличната култура, с нейни локации в Кейптаун и Барселона, Манчестър и Бургас, София и Царево. Фотографиите са изключителни срещи с практикуващи този спорт от различни поколения. Правени са в социални среди, които са воювали за признаването си от обществото – от „криминален контингент” до „олимпийски надежди”. От хулигански появявания със скейтбордове на публични места до тренировки на специално изградени скейт-паркове“, казва кураторът на изложбата Мариета Ценова.

Тя допълва, че Вълков не използва ефекти, а документира тази среда с нейната култура. Оопределя изложбата като разказ за скейтборда – спорт, чрез който се решават социални проблеми в различни общества. „Спорт, в който няма социални граници и който в своята демократичност решава психологически казуси. Спорт, в който свободата е лична, но и споделена с всеки, които има куража да я отстоява“.

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -