Събития Фестивалът „Culturama 2023“ продължава от 18 до 23 юни...

Фестивалът „Culturama 2023“ продължава от 18 до 23 юни в София и Пловдив

- Реклама -

Фестивалът „Culturama 2023“ продължава от 18 до 23 юни в София и Пловдив, съобщават организаторите от фондация „Културни перспективи“.

По думите им целта на фестивала е през артистична провокация да обърне перспективата, да превърне площада от място на протеста в място за фиеста и през споделено преживяване да създаде общност от хора. Неслучайно, птиците са основен посланик на идеите на организаторите през 2023 г.

„Посланици, номади, символ на свободата и постоянното движение, птиците са вдъхновявали автори и интерпретатори през вековете. Още от древността поетите са придавали на птиците символиката на различни емоционални състояния, човешки характери, те са съпътствали религиозни обреди и ритуали. Благодарение на музиката, тази символика оживява и днес. Те са навсякъде около нас и това е магическият саундтрак на града. С тази алегория свързваме и музикалната програма, включваща провокативни проекти, в които класическата музика среща популярната, и тези полети на фантазията създават нова реалност – проектът „Птици“ – „Раят на земята“, концертът „Рамщайн на две пиана“, музикалната фиеста на Roda dо Cavaco и др.“, разказват от „Културни перспективи“.

Това издание е в сътрудничество с Френския институт в България и тази година празнува La Fête de la Musique, като дава свободен достъп до повечето от събитията.

Местата в София са площад „Славейков“, РЦСИ „Топлоцентрала“, бар „Паваж“, Френски институт в България, Полски културен институт и епископската базилика в Пловдив. Сред имената на европейските и световни артисти са французите Жан Буко и Жони Рас, флейтистката Клер Маршал, парижкият квартет Ardeo, пианистките от дуото Jatekok, бразилската група Roda Do Cavaco и известните български музиканти – сопраното Ина Кънчева, перкусионистите Василена Серафимова, Николай Иванов, Габриел Мишо, Деметра Анджалика и Георги Будинов.

„Вярвам, че тази година повече от всякога е важно за нас самите да чуем различни гласове и да опитаме да видим света и случващото се около нас през различен ъгъл. Музиката, особено хубавата, винаги е била красива и странна птица, чийто глас променя, запленява, събира. Затова тази година избрахме за символ на Culturama птиците – райски създания, долетели от друг свят, за да ни напомнят, че животът има и друг смисъл. Те „ще кацнат“ на познати и култови места в нашия град, за да ги променят отвътре. За нас това има огромен смисъл и въпреки всички препятствия, ние пак сме тук – стегнахме артистичните си куфари и долетяхме, за да озвучим града. Защото Culturama e път, по който вървим заедно“, казва Ина Кънчева, артистичен директор и организатор на фестивала.

Фокус на съпътстващата програма е представянето на три изложби в градската среда, посветени на птиците, в съвместно партньорство с „Дивата София“ и „Аксенчър България“ – генерален спонсор на фестивала.

БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -