Събития Благотворителна изложба на 7-годишната Ника Стрелецкая и други украински...

Благотворителна изложба на 7-годишната Ника Стрелецкая и други украински деца се представя във Варна

- Реклама -

Благотворителна изложба на деца бежанци от Украйна е подредена в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна. Нейното мото е „Лице на Войната“ и включва 60 творби на 7-годишната Ника Стрелецкая и други млади творци от 5 до 16-годишна възраст.

Изложбата е по инициатива на фондация „Открито сърце”. Събраните средства от продажбата на творбите ще бъдат в подкрепа на бежанските семейства на децата художници, както и Българо-украинския център във Варна, съобщават от организацията. Благотворителното събитие ще се проведе в 18:00 ч. и ще бъде придружено от изпълнения на Татяна Юрина на традиционния украински инструмент бандура.

Талантът на малката Ника Стрелецкая е забелязан от Татяна Кристи от фондация „Открито сърце”. Тя вижда нейни творби в почивната база край Варна, където са настанени с майка ѝ Татяна Охрименко, която е художник и уважаван преподавател по рисуване, съобщиха от организацията. Скоро след това Ника и другите деца се включват в курсовете по рисуване в Българо-украинския център, подпомаган от фондацията, а майка ѝ става преподавател там.

Ника Стрелецкая е родена през 2015 г. в Днепър. С майка си пристигат в България в първите дни на войната и са настанени в хотел в комплекса Златни пясъци. Там живеят и няколко семейства с деца, които са посещавали школа по рисуване. Започват да творят отново, като по-късно към тях се присъединяват и други деца от хотела, а рисуването се превръща в своеобразна терапия. В изложбата във Варненската галерия са показани рисунки и на тези млади таланти, посочват организаторите.

Ника Стрелецкая има реализирани пет самостоятелни изложби в родината си и в чужбина. Победителка е в редица национални и международни конкурси. Името ѝ фигурира в книгата „Децата – гордост на Украйна“ и в украинската „Енциклопедия на детските таланти.“ Получила е наградата „Дете на поколението Z” и наградата „100 от най-успешните украинци – талантливо дете на 2021 г.“ Картините ѝ са показвани в България, Полша, Словения, Унгария, Германия, САЩ, Грузия, Франция, Китай, Австрия, Турция, Япония, Великобритания.

Източник: Валентина Добринчева, БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -