Изкуство Българският павилион на Биеналето във Венеция ще е отворен...

Българският павилион на Биеналето във Венеция ще е отворен до 26 ноември

- Реклама -

Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023 от началото на изложението, открито в края на май

Независимо, че е разположен извън основните локации на Венецианското биенале – Giardini и Arsenale, българският павилион се превърна в притегателна сила за много любители на архитектурата и изкуството. Mнoгo oт посетителите ca cпoдeлили своите впечатления от темата на павилиона „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ в книгата за отзиви. Cpeд тяx ce cpeщaт ĸaĸтo cилни  eмoции, тaĸa и ĸoнcтpyĸтивни пpeдлoжeния и мoтивиpaни мнeния.

Концепцията на павилиона засяга демографската криза у нас, големият брой изоставени училища и изследва възможностите за възраждане на тези райони.

Авторите на проекта организираха няколко събития, в които бе разисквана ролята на архитектурата и урбанизацията във възстановяването на обезлюдените райони. Изследваха възможностите за внедряване на технологии и развитие на малките и изоставени населени места. Предложени бяха разнообразни решения, като създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти и подкрепа за местното производство и различни източници на енергия.

Оригиналната концепция за образованието в съчетание с хореография, отличаваща се с автентични мебели от България осигури висока оценка на българския проект от най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия – Artribune.

Проектът „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ на архитектите от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.

Според кураторите, в пустеещите сгради може да се вдъхне нов живот, затова чрез павилиона те искат да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

Българският павилион ще може да бъде разгледан от гостите на Биеналето за архитектура до 26 ноември тази година.

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -