Изкуство "Анна" – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора...

„Анна“ – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора Боримир Илков – Боно

- Реклама -

На 9 юни по кината в цялата страна тръгва „Анна“ – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора Боримир Илков – Боно. Един на пръв поглед женски филм, който развива темата за осъзнатото майчинство и изборите на една отдадена на работата си жена. И макар това да не е никак малко, „Анна“ излъчва още по-силно послание към зрителите – измеренията на женската сила и изпитанията на съществуването в свят на насилие, болка и непознаване на другия. Филмът на Боно има и силен социален характер, защото засяга и борбата за оцеляване на ромската общност у нас.

„Българското кино не спира да работи и да създава различни по жанр, тематика, стилистика и подход към историята филми, които се стремят да държат емоциите и културните ценности на родните зрители“, смята Боримир Илков – Боно. Според него в цялата тази ползотворна конкуренция, която се заформя в българското кинопроизводство, „Анна“ се явява като филм, който носи посланието на днешния ден. Той съчетава в себе си немалко теми, по които може да се говори и има какво да се каже.

„Всеки един зрител, който ще отиде на този филм, се надявам да намери част от собствения си живот. Да види историята на „Анна“ – как самата героиня се справя със съвременния живот, нашия и на нашите близки. И така да се опита да даде една положителна нотка в ежедневието ни, пълно с проблеми“, каза още Боно в ефира на „Кино с думи“. За него „Анна“ преди всичко е филм за самотата – такава, каквато всеки един от нас я мисли, чувства и изживява.

Вътрешният свят на Анна – разследваща журналистка, която, докато се води от желанието си да има собствено дете, но от донор, попада в непозната среда и преживява сериозен житейски обрат – е пресъздадена на екрана от Радина Кърджилова. Партнират ѝ безкомпромисни актьори като Станка Калчева, Пламена Гетова, Йордан Ръсин, Васил Бинев, Добрин Досев и Веселин Мезеклиев, както и актьори от ромски произход – професионални, като Красимира Фатима-Лейла Карабулут, която познаваме от филма „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, и натуршчици. Във взаимодействието между тях се ражда и историята на „Анна“.

Филмът има труден път. Първоначално Боримир Илков – Боно е асистент-режисьор на продукцията, но по стечение на обстоятелствата, причинени от Covid пандемията, той застава начело на „Анна“. Създаването на филма обаче се дължи на всеотдайността и усилията на целия екип. Негови сценаристи са Георги Иванов, Невена Горанова, Теодора Маркова и Теодора Дончева. Продуцент е Павлина Желева.

Повече за трите майки, с които животът сблъсква Анна по пътя ѝ към желаното майчинство, за мъжките персонажи, които говорят за подкрепата, от която всяка жена се нуждае, за травмите и най-вече за мечтите, които се сбъдват, чуйте от Боримир Илков – Боно в звуковия файл. БНР

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -