Изкуство "Анна" – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора...

„Анна“ – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора Боримир Илков – Боно

- Реклама -

На 9 юни по кината в цялата страна тръгва „Анна“ – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора Боримир Илков – Боно. Един на пръв поглед женски филм, който развива темата за осъзнатото майчинство и изборите на една отдадена на работата си жена. И макар това да не е никак малко, „Анна“ излъчва още по-силно послание към зрителите – измеренията на женската сила и изпитанията на съществуването в свят на насилие, болка и непознаване на другия. Филмът на Боно има и силен социален характер, защото засяга и борбата за оцеляване на ромската общност у нас.

„Българското кино не спира да работи и да създава различни по жанр, тематика, стилистика и подход към историята филми, които се стремят да държат емоциите и културните ценности на родните зрители“, смята Боримир Илков – Боно. Според него в цялата тази ползотворна конкуренция, която се заформя в българското кинопроизводство, „Анна“ се явява като филм, който носи посланието на днешния ден. Той съчетава в себе си немалко теми, по които може да се говори и има какво да се каже.

„Всеки един зрител, който ще отиде на този филм, се надявам да намери част от собствения си живот. Да види историята на „Анна“ – как самата героиня се справя със съвременния живот, нашия и на нашите близки. И така да се опита да даде една положителна нотка в ежедневието ни, пълно с проблеми“, каза още Боно в ефира на „Кино с думи“. За него „Анна“ преди всичко е филм за самотата – такава, каквато всеки един от нас я мисли, чувства и изживява.

Вътрешният свят на Анна – разследваща журналистка, която, докато се води от желанието си да има собствено дете, но от донор, попада в непозната среда и преживява сериозен житейски обрат – е пресъздадена на екрана от Радина Кърджилова. Партнират ѝ безкомпромисни актьори като Станка Калчева, Пламена Гетова, Йордан Ръсин, Васил Бинев, Добрин Досев и Веселин Мезеклиев, както и актьори от ромски произход – професионални, като Красимира Фатима-Лейла Карабулут, която познаваме от филма „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, и натуршчици. Във взаимодействието между тях се ражда и историята на „Анна“.

Филмът има труден път. Първоначално Боримир Илков – Боно е асистент-режисьор на продукцията, но по стечение на обстоятелствата, причинени от Covid пандемията, той застава начело на „Анна“. Създаването на филма обаче се дължи на всеотдайността и усилията на целия екип. Негови сценаристи са Георги Иванов, Невена Горанова, Теодора Маркова и Теодора Дончева. Продуцент е Павлина Желева.

Повече за трите майки, с които животът сблъсква Анна по пътя ѝ към желаното майчинство, за мъжките персонажи, които говорят за подкрепата, от която всяка жена се нуждае, за травмите и най-вече за мечтите, които се сбъдват, чуйте от Боримир Илков – Боно в звуковия файл. БНР

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -