Събития Фестивалът „Culturama 2023“ продължава от 18 до 23 юни...

Фестивалът „Culturama 2023“ продължава от 18 до 23 юни в София и Пловдив

- Реклама -

Фестивалът „Culturama 2023“ продължава от 18 до 23 юни в София и Пловдив, съобщават организаторите от фондация „Културни перспективи“.

По думите им целта на фестивала е през артистична провокация да обърне перспективата, да превърне площада от място на протеста в място за фиеста и през споделено преживяване да създаде общност от хора. Неслучайно, птиците са основен посланик на идеите на организаторите през 2023 г.

„Посланици, номади, символ на свободата и постоянното движение, птиците са вдъхновявали автори и интерпретатори през вековете. Още от древността поетите са придавали на птиците символиката на различни емоционални състояния, човешки характери, те са съпътствали религиозни обреди и ритуали. Благодарение на музиката, тази символика оживява и днес. Те са навсякъде около нас и това е магическият саундтрак на града. С тази алегория свързваме и музикалната програма, включваща провокативни проекти, в които класическата музика среща популярната, и тези полети на фантазията създават нова реалност – проектът „Птици“ – „Раят на земята“, концертът „Рамщайн на две пиана“, музикалната фиеста на Roda dо Cavaco и др.“, разказват от „Културни перспективи“.

Това издание е в сътрудничество с Френския институт в България и тази година празнува La Fête de la Musique, като дава свободен достъп до повечето от събитията.

Местата в София са площад „Славейков“, РЦСИ „Топлоцентрала“, бар „Паваж“, Френски институт в България, Полски културен институт и епископската базилика в Пловдив. Сред имената на европейските и световни артисти са французите Жан Буко и Жони Рас, флейтистката Клер Маршал, парижкият квартет Ardeo, пианистките от дуото Jatekok, бразилската група Roda Do Cavaco и известните български музиканти – сопраното Ина Кънчева, перкусионистите Василена Серафимова, Николай Иванов, Габриел Мишо, Деметра Анджалика и Георги Будинов.

„Вярвам, че тази година повече от всякога е важно за нас самите да чуем различни гласове и да опитаме да видим света и случващото се около нас през различен ъгъл. Музиката, особено хубавата, винаги е била красива и странна птица, чийто глас променя, запленява, събира. Затова тази година избрахме за символ на Culturama птиците – райски създания, долетели от друг свят, за да ни напомнят, че животът има и друг смисъл. Те „ще кацнат“ на познати и култови места в нашия град, за да ги променят отвътре. За нас това има огромен смисъл и въпреки всички препятствия, ние пак сме тук – стегнахме артистичните си куфари и долетяхме, за да озвучим града. Защото Culturama e път, по който вървим заедно“, казва Ина Кънчева, артистичен директор и организатор на фестивала.

Фокус на съпътстващата програма е представянето на три изложби в градската среда, посветени на птиците, в съвместно партньорство с „Дивата София“ и „Аксенчър България“ – генерален спонсор на фестивала.

БТА

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -