Събития Чавдар Гюзелев със своя изложба в Българския културен институт...

Чавдар Гюзелев със своя изложба в Българския културен институт в Лондон

- Реклама -

Mинистърът на културата Найден Тодоров вчера вечерта бе на откриването на изложбата “Grasping Shadows“ на Чавдар  Гюзелев – подредена в галерия „София” и организирана от Българския културен институт в Лондон и галерия „Ракурси“.

В своята реч при откриването  българският министър на културата Найден Тодоров изтъкна, че Гюзелев е не само прекрасен художник, но и забележителен сценограф. Много ценен е и фактът, че Чавдар Гюзелев заявява ясно своето мнение, защото само това е пътят към свободата, отбеляза той.

Министър Тодоров благодари на Българския културен институт и на неговия директор Светла Дионисиева за отличната работа. Той отдели специално време да разгледа БКИ – Лондон.

Сред многобройните гости на културното събитие бяха Роджър Хигинсън – ръководител на отдела за ЕС и международни отношения в Министерството на културата, медиите и спорта на Обединеното кралство, и изтъкнатият режисьор Тони Палмър.

Изложбите на Чавдар Гюзелев са покани за „встрастяваща игра с нарисувани фигури и неписани правила, които се налага да разгадаеш сам” – с тези думи, които са ключ към света на художника, бе представено събитието в британската столица.

При откриването му публиката се наслади и на музикалните изпълнения на дуета Боян Иванов – кларинет и Лили Петрова – пиано.

Изложбата “Grasping Shadows” ще гостува до 26 май тази година.

Министърът на културата бе в Лондон и за официалното откриване в Британския музей на бляскавата експозиция „Лукс и власт: от Персия до Гърция”, център на която – по думите на организаторите – е българското Панагюрско съкровище.

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -