Събития Сценографът Светослав Кокалов с "Аскеер" за цялостен принос към...

Сценографът Светослав Кокалов с „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

- Реклама -

Фондация „Академия „Аскеер“ обяви номинациите за тазгодишните награди „Аскеер“, които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 април 2022 година до 31 март тази година.

Над 130 са спектаклите, които 11-членното жури от Театър „Българска армия“ е изгледало и обсъдило тази година, за да избере по трима номинирани във всяка от 11-те категории.

Ето и някои от номинираните:

За водеща женска роля си съперничат Елена Телбис, Лилия Маравиля и Светлана Янчева, а за водеща мъжка роля конкуренцията е между Бойко Кръстанов, Владимир Пенев и Йордан Ръсин.

В новата категория „Моноспектакъл“, която беше учредена миналата година, наградата ще си оспорват „Виктория“ на Йордан Славейков, с участието на Деница Даринова, „Неведение“ на актрисата Албена Ставрева и „Старецът и морето“ по Хемингуей на актьора Красимир Ранков.

В категорията режисура са номинирани Александър Морфов, Крис Шарков и Марий Росен, а техните спектакли – съответно „Антигона“ в Плевенския театър „Иван Радоев”, „Частици жена“ в Народния театър „Иван Вазов” и „Дишай“ в Театралната работилница „Сфумато”, са конкуренти за наградата за най-добро представление.

Ето и пълен списък с номинациите за тазгодишните награди „Аскеер“

Кой от номинираните ще получи награда, ще стане ясно на 24 май, когато по традиция се провежда церемонията в Театър „Българска армия“. Отсега са известни единствено носителите на „Аскеер“ в специалните категории:

Тази година с почетен „Аскеер“ е удостоена актрисата Елена Райнова.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство се присъжда на сценографа проф. Светослав Кокалов.

Така за първи път в историята на „Аскеер“-ите сценограф ще бъде удостоен с престижното отличие.

Церемонията за връчване на 32-рите награди „Аскеер“ ще премине под мотото „Денят на големите учители“ и ще бъде посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров – виден просветен деец и създател на българското образование по европейски модел чрез основаването на едни от първите класни училища в България.

Сценарист и режисьор на церемонията по награждаването е Борис Радев, сценограф – Нина Пашова, музиката е на Добрин Векилов – Дони.

В „Артефир“ излъчихме документален запис от пресконференцията на Фондация „Академия „Аскеер” с участието на Георги Къркеланов – председател на Фондация „Академия „Аскеер”, Мирослав Пашов – директор на Театър „Българска армия“, режисьора Борис Радев и проф. Светослав Кокалов, както и коментар на номинациите, който направи за „Артефир“ Георги Къркеланов.

Източник: БНР

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -