Събития Теодор Ушев отказа статуетката на Московския кинофест

Теодор Ушев отказа статуетката на Московския кинофест

- Реклама -

Режисьорът Теодор Ушев отказа да приеме специалната награда “Сребърен Свети Георги”, с която беше отличен за филма си “ф1.618” на Московския международен кинофестивал.

Във видеообръщение той се обърна към журито на руски, английски и български език: “При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка – тя символизира победата на доброто над злото… Но днес тук, в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени… Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци.”

Теодор Ушев казва още, че в своя малък филм един малък, незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата му приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертний (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни). Режисьорът изразява вярата си, че доброто ще победи злото във войната. “Всеки трябва да избере на коя страна е – на доброто или на злото, на страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка”, заявява той.

Видеообръщението си Теодор Ушев завършва с думите, изречени на български: “Правете филми, а не война!”

Източник: БНР

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -