Изкуство „Български Рейв Архив“ от края на 90-те до ранните...

„Български Рейв Архив“ от края на 90-те до ранните 2000 излиза във фотокнига

- Реклама -

След мултижанровата изложба “Български Рейв Архив“ през 2021, представена от визуалния артист Владислав Илиев, дойде време историите да заживеят и във фотокнига, акцентираща върху архивното изследване на периода от края на 90-те и началото на новия век. Колекционерският обект събира на едно място селекция от любопитни материали като фотография, флаери, плакати и статии. За изложбата през 2021 основните герои на ранната рейв сцена у нас застанаха пред камерата на БРА, за да си припомнят най-интересните истории от епохата на първите партита у нас и социалната и политическа обстановка в тези години. Тези съвременни видео интервюта, заедно с архивни такива също ще могат да бъдат намерени в специално приложение на книгата, където QR код ще препраща към видеа онлайн и ще допълва съдържанието през добавена реалност (AR) филтри.

„Клубната сцена не е мода, тя е по-скоро начин на живот и философия. Добре е да се отнасяме към нея с това уважение, с което се отнасяме към религията или към други социални слоеве на обществото“, казва авторът Владислав Илиев

Представянето ще бъде на 28 април от 19 часа в новооткрития клуб ДОМ (ул.Ангел Кънчев 1), като изложба и интервенция на пространството с различни светлинни, звукови и видео инсталации, заедно със съпътстваща програма, която ще продължи 3 дни – от петък до неделя. В първата вечер зад пулта ще застанат DJ Steven, Jassen Petrov, Kikk (Файчето от Тибетски сърца), заедно с Laylla Dane – герои от изложбата, чиито лични архиви от снимки, флаери, плакати и истории от партита влизат в книгата. Втората вечер ще представи по-твърд звук от един от основателите на Sofia Records и PornoBPM – Kei, заедно с Roboknob (Live) и Vitya. В неделя програмата ще е дневна, с амбиънт сетове от Scav, Cinnamint и Vladzen. През останалото време между дните 29.04 и 02.05 от 12:00 до 22:00 книгата ще може да бъде разгледана чрез инсталации в клуба, както и да се закупи на място.

На първо място беше отношението с хората. За мен това беше изключително важно. Може би това, ако се замислите, днес е най-дефицитната стока. Отношението, нормалното човешко взаимоотношение, любовта и уважението. Не-насилието към човека до теб. Това беше философията на цялото онова време.“ – казва в интервюто си за БРА Dr. Tzanev – водещ на едно от най-влиятелните тогава предавания за електронна музика по радио RFI.

„И това се случи в едни много странни години – в началото и средата на 90-те, като си представям, че този период в България съответства на 30-те години в Чикаго, когато всичко беше много гангстерско, имаше някакви мафиотски воини, изстрели по улиците и по баровете. А на тези партита просто цареше едно спокойствие. Може да е имало някакви странни случаи, но аз не съм ги преживявал. Имаше един дух на любов.“ – част от интервюто със Страхил Велчев, Kink.

Проектът „Български Рейв Архив“ представя селекция от уникални материали, видеа и интервюта с хора, оформили сцената в първите години на прехода: Агнес – първият face control в клуб Спартакус, DJ Steven, Ясен Петров, Иван Попов – Smurf, Иво Рачев, Алекс Мечев и DJ Rady от Metropolis, Делян Христов (D-Alien), работил по визиите и флаерите на първите партита у нас, Марта Данева – Laylla Dane, Рада Еленкова, Елена Ненкова – фотограф, Радослав Илиев – режисьор на предаването „ТеХнО“ по БНТ, Стоян Стоянов – основател на Magrathea и Earth Dance Festival, Николай Маджаров – Файчето, част от групата „Тибетски сърца“, д-р Цанев – радио RFI, Ясен Згуровски – face control и танцьор, DJ Balthazar, No Good, Valentine, KinK. Архиви от публикации в издания, като вестник „24 часа“, „Култура“, „Сега“, списания „Егоист“, „Нов ритъм“ „Метрополис“ и други.

За автора:

Владислав Илиев (Vladzen) е интердисциплинарен визуален артист с фокус върху възприятието за светлина и пространство, инсталация, сценичен дизайн и видео. Завършва НАТФИЗ през 2010, специалност Сценичен и Екранен Дизайн, а от 2016 е гост лектор по видео мапинг, специалност „Дигитални изкуства“ в НХА, София. През 2009 създава студио Phormatik с интерес към развиването на дигиталната култура в сферата на изкуството и създаването на преживявания чрез изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в областта на интерактивния дизайн, 3Д мапинг и нови медии и развива интегрирането им в театъра и перформативните изкуства.

За книгата:

Фотокнигата „Български Рейв Архив/БРА“ се издава от студио Phormatik с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Автор на проекта е Владислав Илиев, консултанти по дизайн и печат са Мартин Атанасов и Янко Джаров. Добавената реалност е реализирана с помощта на Михаил Илиев, а печата е от inkpression.

Книгата ще излезе в тираж от 300 броя, на английски език, на цена от 90 лева и ще може да бъде закупена в четирите дни ( 28.04-02.05 ) на изложбата в клуб ДОМ, а след това на местата за колекционерски фотокниги в София и онлайн – AVRTIKL, ПУК, ТИРАЖ.

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -