Изкуство "Времеубежище" на Георги Господинов влезе в краткия списък за...

„Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в краткия списък за наградата „Букър“

- Реклама -

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в краткия списък за международната литературна награда „Букър“, съобщи днес на специално онлайн събитие председателката на журито – френската писателка и журналистка от марокански произход Лейла Слимани, която е носителка на наградата „Гонкур“.

Слимани нарече краткия списък, който се състои от шест книги, „много готин и много секси“, отличаващ се със „забележително разнообразие“.

За първи път в него попадат книги, чийто оригинал е на езици, които никога се са стигали до тази фаза – едната от тях е именно „Времеубежище“ на Георги Господинов. Другата е „Боулдър“ на Ева Балтазар в превод от каталунски.

Интересно е също, че в краткия списък попада 89-годишната Марис Конде от Кот д’Ивоар с книгата „Евангелието според новия завет“, което бие рекорда за най-стар автор.

Достигането до краткия списък осигурява на автора и преводача сума от 5000 паунда, която трябва да си поделят. 

Победителят, който трябва да бъде обявен на 23 май в Скай Гардън в Лондон, ще получи награда от 50 000 паунда, която трябва да бъде поделена на същия принцип.

Отличията са едно от най-важните събития в литературния и издателския свят и се връчват от 1969 година. 

Журито на наградите „Букър“ определя „Времеубежище“ като „изобретателен роман с неочаквано нахален тон“. Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния свят. Нейни носители досега са автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Джулиан Барнс.

Източник: БНР

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -