Събития Красимира Стоянова дебютира в ролята на Тоска във Виенската...

Красимира Стоянова дебютира в ролята на Тоска във Виенската опера

- Реклама -

В края на месец март Виенската Щатсопер представи серия от три спектакъла на операта “Тоска“ от Джакомо Пучини в легендарната постановка на режисьорката Маргарете Валман. Премиерата на тази сценична реализация датира от 3 април 1958 г. и оттогава досега е присъствала 639 пъти в репертоарния афиш на театъра. 

По време на дългия сценичен живот на тази прочута продукция в нея са участвали плеяда световнопризнати оперни звезди, като сред тях се открояват и най-големите български имена на оперното изпълнителскo изкуство: Теноровата партия на Каварадоси тук са изпълнявали Тодор Мазаров, Венко Венков, Димитър Узунов, Никола Николов, Михаил Светлев, Емил Иванов и Костадин Андреев. В ролята на Тоска на сцената на Щатсопер са гастролирали шест забележителни български сопрани: Люба Велич, Галина Савова, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Соня Йончева и, разбира се, Райна Кабаиванска, превърнала образа на примадоната Флория Тоска в своя коронна роля.

В актуалната серия спектакли на сцената на Щатсопер своя дългоочакван, успешен дебют в тази емблематична сопранова партия направи и великолепната българска прима Красимира Стоянова. Носителка на титлата Камерзенгерин на Виенската Щатсопер, тя е изключително обичана от австрийската публика и високо ценена от музикалната критика тук. През 2023 г. се навършват 25 години от нейния дебют във Виенската държавна опера, като за периода тя е триумфирала на сцената на този престижен театър в над 260 спектакъла. 

В рецензия на “Дер нойе Меркер“ след спектаклите на “Тоска“ Сиглинде Фабиган писа:
“Операта неслучайно е озаглавена Тоска! Красимира Стоянова, която е пресъздала около 20 роли на сцената на Щатсопер, превърна в събитие своя дебют в тази партия. Тя съумява да владее гласа си оптимално – при нея няма ненужно форсиране, а впечатляваща интензивност във всички регистри и сила на звука. В актъорско отношение тя изгражда цялата палитра от чувства в персонажа – любов, ревност, страх, отчаяние“.  

В друга рецензия Валтер Новотни отбелязва:
“Красимира Стоянова е от онези певици с невероятно богат и разнообразен репертоар, които днес са рядкост. От Моцарт, Верди, Пучини, през френския и славянския репертоар, до Рихард Щраус. Сега тя добави към изградените от нея сценични образи още една важна роля – Тоска, и се представи в отлична вокална форма, като нейната интерпретация на арията “Vissi d‘arte“ впечатли с красота на тембъра и изящна фразировка“. 

В свой отзив сайтът за класическа музика Bachtrack също подчертава “великолепния глас на певицата и нейната перфектна вокална техника, която ѝ позволява без усилие да постига красиво звукоизвличане във всички регистри“. 

Реномето на Красимира Стоянова като еталон за изключителен професионализъм се затвърди и от факта, че нейният дебют в ролята на Флория Тоска бе осъществен на голяма сцена във Виенската Щатсопер без нито една предварителна оркестрова репетиция. В края на всеки от трите спектакъла българската прима беше аплодирана продължително и емоционално с възторг от изправената на крака публика в залата.

Като сценични партньори на Красимира Стоянова в елитния солистичен състав на операта “Тоска“ във Виенската Щатсопер през месец март се изявиха изключителният италиански баритон Лука Салси в ролята на Барон Скарпия и известният американския тенор Майкъл Фабиано като Каварадоси. На пулта беше забележителният диригент и интерпретатор на италианския оперен репертоар Марко Армилиато.

След Виена Красимира Стоянова е поканена да изпълни тази партия в две концертни изпълнения на творбата на 13 и 16 април 2023 г. в Bunka Kaikan Hall, Токио. Престижното участие е в рамките на Tokyo Spring Music Festival под диригентството на Фредерик Шаслен, а на българската оперна прима ще партнират Пиеро Прети като Каварадоси и Брин Терфел в ролята на Барон Скарпия.

Източник: БНР

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -