Събития Наградата на Съюза на българските художници получи проф. Иван...

Наградата на Съюза на българските художници получи проф. Иван Веселинов

- Реклама -

Проф. Иван Веселинов и проф. Анри Кулев бяха отличени от Съюза на българските художници (СБХ) на церемония, състояла се тази вечер. 

Наградата на СБХ беше дадена на Веселинов, а призът на секция „Карикатура“ за цялостно творчество беше връчен на проф. Анри Кулев. Сред отличените бе и Диляна Николова, на която беше връчено отличието „Доньо Донев“ на Столична община.

За първи път бяха връчени и награди за детско творчество в областта на смешната рисунка и карикатурата, като участие са взели над 200 деца с повече от 300 творби. Първа награда в категория „Златен бодил“ (13-16 г.) взе 14-годишната Божидара Михайлова. В категорията от 9 до 12 години наградата „Златно трънче“ спечели Ирина Манева. Тя е на 12 години.

Водещ на събитието бе Валери Александров, председател на секция „Карикатура“ към СБХ.

По време на церемонията бе открита за 48-и път и Националната изложба на карикатурата в галерията на Съюза на българските художници, в която за първи път са включени и рисунки на деца. В експозицията са показани само творби от последната година, отразяващи събития в обществения и политическия живот в България, по света, както и вечните теми в човешките взаимоотношения.

В експозицията са показани рисунки на Александър Симов, Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Борислав Златанов, Валентин Георгиев, Валери Александров– Валекс, Владимир Спасенков, Гален Иванов, Галина Павлова, Генчо Симеонов, Дилян Дочев, Диляна Николова, Димитър Атанасов – Димат, Евгени Начев, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Ирина Китанова, Калин Николов, Луиза Хамел, Любомир Михайлов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Марина Горелова, Марио Иванов, Милко Диков, Мирослав Божков, Никола Георгиев – Кайо, Пенчо Кунчев, Радослав Маринов, Росен Йорданов, Силвия Ганчева, Светлин Стефанов, Стоян Дечев, Теменуга Джурова, Христо Недялков – Хри100 и Цветан Павлов, Цочо Пеев.

Източник: Ваня Сухарова, БТА

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -