Събития Конкурсът "Евровизия" в Ливърпул ще е със сцена като...

Конкурсът „Евровизия“ в Ливърпул ще е със сцена като за рок концерт

- Реклама -

Песенният конкурс „Евровизия“ през 2023 г. ще бъде „абсолютно огромен“ и за първи път в историята си ще има сцена, каквато обикновено се издига за рок концерти, предаде ДПА, като цитира организаторите.

В залата в Ливърпул ще бъде издигната основна сцена от 950 квадратни метра и т.нар. зелена стая от 500 квадратни метра, заедно с повече от 2000 специални осветителни тела.

„Мащабът е уникалното нещо на тази „Евровизия“, каза Джеймс О’Брайън, изпълнителен директор на продукцията. Той е работил по Европейските музикални награди на МТV в продължение на 13 години, преди да се присъедини към Би БИ Си студиос. „Ще видите…, че снимачната площадка е абсолютно огромна и покрива почти целия етаж, защото включва зелена стая, където талантите сядат, за да гледат шоуто“. 

Британският град бе избран за домакин от името на победителя за 2022 г. Украйна, където ситуацията заради руската инвазия не позволява провеждането на надпреварата

Екипът на продукцията инсталира 140-тонна стоманена опорна конструкция и кабели за осветление, звук, видео и специални ефекти, чиято дължина е почти 13 хиляди метра.

„Новото за „Евровизия“ е … сцена, която е в центъра, наподобява тези от рок шоута, а нашият дизайнер Хулио Имеде работи за наградите „Грами“ тази година и съоръжението е много по-голямо от това за тях“, обясни Джеймс О’Брайън.

Сцената ще навлиза в залата и публиката ще насяда отстрани. Капацитетът на арената е 11 000 зрители. 

Тази година в „Евровизия“ ще участват общо 37 страни. Украйна се класира по регламент като победител през 2022 г., а „голямата петорка“ – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, автоматично участват заради финансовия си принос към събитието.

На първия полуфинал на 9 май ще се представят Ирландия, Сърбия, Латвия, Норвегия, Португалия, Хърватия, Малта, Швеция, Молдова, Швейцария, Израел, Нидерландия, Финландия, Азербайджан и Чешката република.

На втория полуфинал на 11 май сили ще премерят Армения, Кипър, Румъния, Дания, Белгия, Исландия, Гърция, Естония, Албания, Австралия, Австрия, Литва, Сан Марино, Словения, Грузия и Полша.

Победителят ще стане известен на 13 май.

Източник: Теодора Славянова, БТА

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -