Любопитно Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия...

Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия Петровa

- Реклама -

Публиката има нужда от искрени музиканти. Това е много важно, защото така повече хора ще обикнат класическата музика, каза в интервю за БТА в Русе цигуларката Лия Петрова.

Тя един от участниците в 62-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който се организира в крайдунавския град. 

По думите й музикантите са тези, които трябва да предизвикат интерес у хората към класическата музика. 
„Музикантите трябва да се разкриват на сцената, да показват себе си, а не само да искат да бъдат много добри и много известни. Те трябва да са хора, които да споделят сърцето си на сцената с публиката. Това е нещо, което винаги предизвиква зрителите, вдъхновява ги и ги кара да искат да присъстват отново на такъв концерт“, обясни Петрова. 

По думите й класическите музиканти трябва да са по-отворени и да експериментират. „Трябва да сме по-отворени към новото и да не се страхуваме. Не трябва винаги да се обръщаме само към традициите. Разбира се, че те са важни, но трябва да правим и нещо ново, от новия свят“, каза още известната цигуларка. 

Според нея не е лесно да си творец. „Ако мисията ти е да твориш, не съм сигурна, че има момент, в който това е лесно. Светът е в много сложна ситуация и мястото на културата в приоритетите отива малко назад. И това се усеща, но е грешка. Мисля, че ние имаме нужда от музика и култура, за да се чувстваме по-добре и да се извисяваме. Точно в такива моменти хората трябва да се обръщат към музиката“, каза още Лия Петрова. 

Тя посочи, че организира малък фестивал с музика, създавана по време на конфликти. „Мисля, че в тези моменти ние, музикантите, сме ключът. Музиката е универсален език и ни сближава – независимо от каква националност сме и какви са нашите виждания. Музиката се бори срещу разделенията в обществото, защото ние ставаме едно, когато я свирим или слушаме“, обясни Лия Петрова. 

По думите й „Мартенски музикални дни“ в Русе е фестивал с големи традиции. „Това е едно от най-големите музикални събития в България и много се радвам, че участвам в него. Като български музиканти ние можем само да се гордеем с този фестивал“, каза цигуларката Лия Петрова. 

Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе ще продължи до 2 април тази година. Музикалният форум предлага на публиката 27 събития, представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт. 

„Мартенски музикални дни“ се организира от Община Русе и с подкрепата на Министерството на културата, а БТА е сред основните медийни партньори.  

Изтончник: Мартин Пенев, БТА

Последни новини

„Уендиго“ от Стефан Стефанов – индиански дух дебне бедстващи пътници в пустошта

Премиерата на изданието ще се състои на 15 юни. Талантливият Стефан Стефанов завоюва родната...

„Аполония 2023“ започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката...

Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение

Парижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред...

Киноваканция – фестивал на новото българско кино в Бургас

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, ...
- Реклама -
- Реклама -