Събития Млади творци от Варна дебютират на арт фестивала „Emergence"

Млади творци от Варна дебютират на арт фестивала „Emergence“

- Реклама -

Групова изложба на млади творци сложи началото на първото издание на арт фестивал „Emergence“ във Варна. В експозицията се представят с рисунки и живопис единадесет души – Александра Желязкова, Вероника Трайчева, Георги Бараков, Инна Колева, Константин Колев, Мария Куюджуклиева, Мира Кръстева, Славена Симеонова, Ралица Секулидис, Станислава Върбанова и Яна Максимова. 

За повечето автори това е първо участие в изложба, каза за БТА един от организаторите на фестивала Деница Балинова. Те са млади хора, завършили висше образование със специалности в сферата на хуманитарните науки, културологията или изкуството, но досега са се изявявали само в базари и в дигиталното пространство. Всички са решили да се занимават с визуални изкуства, но нямат време или ресурси да направят собствена изложба, добави тя.

В това първо издание на форума организаторите са включили само художници от Варна, но догодина ще бъде обявена отворена покана и ще бъде направена селекция сред кандидатите, обясни Балинова. „Това първо издание е експеримент, затова предпочетохме да работим с приятели и познати, но тъй като вече структурата е ясна, догодина ще предложим и на други хора да ни се доверят, като запазим идеята си да даваме платформа на начинаещи артисти“, каза тя.

Освен изкуството, във фокуса на новото събитие е и науката. На 4 март организаторите канят на дискусия на тема „Системи и емергентност“, където ще се разгледа теорията, базирана на схващането, че една система има различни градивни части и нейните свойства зависят от тях, обясни Балинова. „Ние, като едно колективно цяло в нашия фестивал, може надминем самите себе си и заедно да създадем нещо уникално“, смята тя. Водещи на разговора ще бъдат социологът Симеон Костов, философът Никола Стоянов и Момчил Барболов – доктор по молекулярна биология.

Всички участници във фестивала са между 20 и 30-годиши, съобщи още организаторката. Те ще се представят и с базар с произведения на изкуството в събота и неделя. Тази вечер е предвиден концерт на група „Petrichor“ с авторска музика. В последния ден младата авторка Анна-Сара ще направи първото си литературно четене с поетични творби, след което форумът ще бъде закрит с диджей сет на Николина Терзиева. 

Източник: Валентина Добринчева, БТА

Последни новини

Приходите от прощалното турне на Елтън Джон ще надхвърлят 1 милиард щатски долара

Приходите от прощалното турне на британския музикант Елтън Джон ще надхвърлят 1 милиард щатски долара, което ще...

Певците Тейлър Суифт и Хари Стайлс спечелиха награди на айХарт рейдиo

Певците Тейлър Суифт и Хари Стайлс са сред изпълнителите, отличени на музикалните награди на айХарт Рейдио, съобщи...

Обявиха наградите на „София филм фест“

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм...

Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия Петровa

Публиката има нужда от искрени музиканти. Това е много важно, защото така повече хора ще обикнат класическата...
- Реклама -
- Реклама -