Събития Благотворителна изложба на 7-годишната Ника Стрелецкая и други украински...

Благотворителна изложба на 7-годишната Ника Стрелецкая и други украински деца се представя във Варна

- Реклама -

Благотворителна изложба на деца бежанци от Украйна е подредена в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна. Нейното мото е „Лице на Войната“ и включва 60 творби на 7-годишната Ника Стрелецкая и други млади творци от 5 до 16-годишна възраст.

Изложбата е по инициатива на фондация „Открито сърце”. Събраните средства от продажбата на творбите ще бъдат в подкрепа на бежанските семейства на децата художници, както и Българо-украинския център във Варна, съобщават от организацията. Благотворителното събитие ще се проведе в 18:00 ч. и ще бъде придружено от изпълнения на Татяна Юрина на традиционния украински инструмент бандура.

Талантът на малката Ника Стрелецкая е забелязан от Татяна Кристи от фондация „Открито сърце”. Тя вижда нейни творби в почивната база край Варна, където са настанени с майка ѝ Татяна Охрименко, която е художник и уважаван преподавател по рисуване, съобщиха от организацията. Скоро след това Ника и другите деца се включват в курсовете по рисуване в Българо-украинския център, подпомаган от фондацията, а майка ѝ става преподавател там.

Ника Стрелецкая е родена през 2015 г. в Днепър. С майка си пристигат в България в първите дни на войната и са настанени в хотел в комплекса Златни пясъци. Там живеят и няколко семейства с деца, които са посещавали школа по рисуване. Започват да творят отново, като по-късно към тях се присъединяват и други деца от хотела, а рисуването се превръща в своеобразна терапия. В изложбата във Варненската галерия са показани рисунки и на тези млади таланти, посочват организаторите.

Ника Стрелецкая има реализирани пет самостоятелни изложби в родината си и в чужбина. Победителка е в редица национални и международни конкурси. Името ѝ фигурира в книгата „Децата – гордост на Украйна“ и в украинската „Енциклопедия на детските таланти.“ Получила е наградата „Дете на поколението Z” и наградата „100 от най-успешните украинци – талантливо дете на 2021 г.“ Картините ѝ са показвани в България, Полша, Словения, Унгария, Германия, САЩ, Грузия, Франция, Китай, Австрия, Турция, Япония, Великобритания.

Източник: Валентина Добринчева, БТА

Последни новини

Музикаутор, ПРОФОН и СЕМ се обединяват срещу нерегламентираното ползване на музика

Организацията на автори и композитори „Музикаутор“, организацията на продуценти и изпълнители ПРОФОН и Съветът за електронни медии (СЕМ) обединяват сили за засилване...

„Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров се появява отново

Триумф на литературата и въображението в книгата, станала носител на престижната награда „Елиас Канети“.

Георги Господинов ще дава автографи пред НДК днес от 18:00

Георги Господинов, чийто роман "Времеубежище" спечели престижната литературна награда „Букър“, ще има тази вечер първа среща с...

Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър „Седичи“

Идеята ни за преглед на оркестрите се развива отлично и нараства с всяко следващо издание на фестивала,...
- Реклама -
- Реклама -