Събития Започна кинофестивалът "Сънданс"

Започна кинофестивалът „Сънданс“

- Реклама -

Независими кинорежисьори и холивудски звезди обуха зимни обувки и за пръв път от три години се върнаха в планините на щата Юта, където кинофестивалът „Сънданс“ се завърна триумфално след пандемията и бе открит в четвъртък вечер, съобщи АФП.

Основаният от Робърт Редфорд кинофорум ще продължи до 29 януари в курорта на над 2000 метра надморска височина. „Сънданс“ е платформа за лансиране на множество независими и документални филми.

„Толкова е хубаво да се завърнем присъствено. Нищо не може да се сравни с магията на това да бъдем заедно в Парк Сити“, каза Джоана Висенте, изпълнителен директор на Института „Сънданс“, който организира фестивала.

Програмният директор Ким Ютани обяви, че в последния момент в програмата е включен документалния филм „Justice“ на Дъг Лайман за обвиненията срещу съдията от Върховния съд на САЩ Брет Кавано. Продукцията ще дебютира на екран днес. „Това е силен документален филм, за който сметнахме, че е важно да включим в програмата. Видяхме го вчера“, каза Ютани.

Фестивалът започна в четвъртък вечер със световните премиери на единадесет филма, съобщи Асошиейтед прес.

Авторите на програмата са гледали 16 000 продукции, за да подберат 111 от тях за участие в кинофестивала, и казват, че има за всекиго по нещо. Особено популярни тази година са биографичните документални филми и продукции за глобални проблеми.

Фестивалът продължи да се развива и през последните години. Макар присъственото издание да бе приоритет, организаторите се възползват и от възможностите на хибридния формат. Тази година около 80 филма ще могат да бъдат гледани онлайн. Дигиталният пакет беше разпродаден изключително бързо, каза Висенте.

Източник: Антоанета Марков, БТА

Последни новини

Хари Стайлс ще пее на церемонията за наградите „Грами“

Певецът Хари Стайлс ще се представи със свое изпълнение на предстоящата 65-а церемония за наградите "Грами", съобщи...

Мода и диамантен блясък на Code Fashion Awards 2023

Лили Иванова взе приз за Модна икона, Мира Бъчварова вдигна залата на крака, Азис дефилира за Agressia,...

Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Не сте сигурни как да рамкирате любимите си отпечатъци? Помолихме експертите да споделят своето ноу-хау в индустрията...

Никол Кидман ще участва в екранизация на роман, отличен с награда “Гонкур” 

Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран...
- Реклама -
- Реклама -