Любопитно Музей в Детройт иска да бъде отложено дело за...

Музей в Детройт иска да бъде отложено дело за творба на Винсент ван Гог

- Реклама -

Музей в Детройт, в който творба на Винсент ван Гог от 1888 г. е изложена като част от експозиция с 80 негови произведения, заяви, че не трябва да бъде въвличан в спор за собствеността върху картина за милиони щатски долари, предаде Асошиейтед прес. 

От местния Институт по изкуствата казаха, че федерален закон дава на музея имунитет по дело, заведено от бразилски колекционер, който твърди, че е собственик на творбата „The Novel Reader“. 

Представител на музея се яви в съда в понеделник, по-малко от седмица преди да приключи изложбата в САЩ.

От съдебните документи става ясно, че компанията „Брокърарт кепитал партнърс“ и едноличният й собственик – Густаво Сотер от Бразилия, са придобили картината през 2017 г. за 3,7 милиона щатски долара, но „трета страна“ е станала собственост на творбата, изчезнала от близо шест години.

Музеят в Детройт не е обвинен в злоупотреба. Той не разкрива публично самоличността на колекционера, който е заел картината за изложбата на Ван Гог. Съобщава се само, че творбата с маслени бои върху платно е от колекция в Сао Пауло, Бразилия.

Картината не е обявена за открадната от ФБР или в Международния регистър на изгубените произведения на изкуството. Освен това от музея в Детройт казват, че тя е защитена от федерален закон, който забранява на съдиите да изземват творби, внесени за временна експозиция.

Всички претенции по отношение на произведението на Ван Гог „могат да бъдат решени при спор между заинтересовани страни в съд с юрисдикция по такива въпроси и на подходящо място. Това не е този съд“, пише адвокатът на музея Андрю Поуелс.

Американският окръжен съдия Джордж Карам Стий миналата седмица нареди на музея да задържи картината, докато се запознае с повече подробности за спора. Изслушването е насрочено за четвъртък. Изложбата на Ван Гог приключва в неделя, отбелязва Асошиейтед прес. 

Източник: Теодора Славянова, БТА

Последни новини

Хари Стайлс ще пее на церемонията за наградите „Грами“

Певецът Хари Стайлс ще се представи със свое изпълнение на предстоящата 65-а церемония за наградите "Грами", съобщи...

Мода и диамантен блясък на Code Fashion Awards 2023

Лили Иванова взе приз за Модна икона, Мира Бъчварова вдигна залата на крака, Азис дефилира за Agressia,...

Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Не сте сигурни как да рамкирате любимите си отпечатъци? Помолихме експертите да споделят своето ноу-хау в индустрията...

Никол Кидман ще участва в екранизация на роман, отличен с награда “Гонкур” 

Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран...
- Реклама -
- Реклама -