Любопитно Трябва да има специален бюджет за читалища в Министерството...

Трябва да има специален бюджет за читалища в Министерството на културата, смята проф. Велислав Минеков

- Реклама -

Трябва да има специален бюджет за читалища, който да бъде насочен към Министерството на културата (МК) и това може да стане със законови промени. Идеята е на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, който я изказа в рамките на парламентарния контрол. Минеков отговори на депутатски въпрос на Джевдет Чакъров (ДПС) за необходимостта 42 читалища в Силистренска област да бъдат ремонтирани. 

Според министъра проблем са не само ремонтите на читалищни сгради, но поддръжката на редица дейности, които се извършват от тези институции. Минеков даде пример с оркестровите групи, които работят към читалищата и често са напълно забравени от съответната община. Той отбеляза, че в момента единственият им шанс е да получат “някаква твърде мизерна помощ като любителски състави”. Трябва да се помисли за промени в закона, защото по този начин читалищата са напълно изоставени, коментира проф. Велислав Минеков. В отговор на въпроса, министърът определи бюджета на Министерството на културата като „изключително тъжен”.

По въпроса за ремонтите на читалища министърът отбеляза, че МК предоставя целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по програма “Опазване на недвижимото културно наследство”. По нея средства за реставрация на читалища е възможно да се отпуснат в случай, че сградите им са регистрирани като недвижими културни ценности.

За обновяване и ремонтни дейности на своя сграден фонд читалищата могат да се възползват от възможностите на оперативна програма “Развитие на регионите” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, кандидатствайки с проекти в партньорство с общината, на чиято територия са. Министърът отбеляза, че по програмата ще има възможност за финансиране на дейности за енергийна ефективност на сгради с културно предназначение.

По думите му над 3 млн. лв. са средствата за консервация и реставрация, които могат да се ползват за ремонти на читалища. 

Допълнително съвсем наскоро подписахме документи за набавяне на литература за читалищните библиотеки за около 3 млн. лв. Това беше наистина много сериозен ход, каза той и добави, че същото е било направен и през 2021 г.

Пред парламента Минеков коментира и кадрови промени в ръководството на Националния дворец на културата (НДК). На въпрос на народния представител Христо Петров от “Продължаваме промяната” за освободения член на Съвета на директорите на НДК Светослав Трайков, министърът каза, че е планирано мястото да се заеме след конкурс от юрист. Трайков изпълнява длъжността до приключване на процедурата за избор на нов член. Ако той бъде освободен, а няма кой да бъде назначен на негово място, ще се затрудни работата на колективния орган, каза още министърът.

Източник: Ирина Симеонова, БТА

Последни новини

Хари Стайлс ще пее на церемонията за наградите „Грами“

Певецът Хари Стайлс ще се представи със свое изпълнение на предстоящата 65-а церемония за наградите "Грами", съобщи...

Мода и диамантен блясък на Code Fashion Awards 2023

Лили Иванова взе приз за Модна икона, Мира Бъчварова вдигна залата на крака, Азис дефилира за Agressia,...

Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Не сте сигурни как да рамкирате любимите си отпечатъци? Помолихме експертите да споделят своето ноу-хау в индустрията...

Никол Кидман ще участва в екранизация на роман, отличен с награда “Гонкур” 

Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран...
- Реклама -
- Реклама -