Събития Отбелязваме Деня на българското кино

Отбелязваме Деня на българското кино

- Реклама -

Денят на българското кино отбелязваме на днешния 13 януари. Празникът се чества от 2005 година по инициатива на Националния филмов център. На днешния ден преди 108 години е била първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов.

В няколко столични кина днес ще има безплатни прожекции.

Професионалният празник на българското кино се отбелязва на фона на успешна година за сектора, казват от Националния филмов център – 25  премиери за 2022-ра и 650 хиляди зрители в салоните, където се е прожектирала българска продукция, което е най-доброто за последните 30 години.

Най-новият филм на Зорница София „Майка“ тръгва от днес по екраните. Лентата е вдъхновена от истинската история на Елена Панайотова, която когато разбира че не може да има деца създава театрална програма за малките в Широка лъка. Филмът не е биографичен, значителна част от него е снимана в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби.

Зорница София:

„Тази история не ме остави от момента, в който снимах документалния филм „Модус вивенди“, в който Елена Панайотова беше един от седемте герои. Тогава Елена тъкмо беше започнала проекта в Широка лъка със сираците. Присъствах на нещо невероятно – 200 деца без родители, които ги караха с автобуси от различни градове. Енергията беше грандиозна“.

В Дома на киното тази вечер от 18 и 30 безплатно ще бъдат прожектирани анимацията на Сотир Гелев „Флорентинска нощ“ и документалния очерк „С внимание към детайла“ на доц. Георги Карайорданов.

Източник: БНР

Последни новини

Хари Стайлс ще пее на церемонията за наградите „Грами“

Певецът Хари Стайлс ще се представи със свое изпълнение на предстоящата 65-а церемония за наградите "Грами", съобщи...

Мода и диамантен блясък на Code Fashion Awards 2023

Лили Иванова взе приз за Модна икона, Мира Бъчварова вдигна залата на крака, Азис дефилира за Agressia,...

Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Не сте сигурни как да рамкирате любимите си отпечатъци? Помолихме експертите да споделят своето ноу-хау в индустрията...

Никол Кидман ще участва в екранизация на роман, отличен с награда “Гонкур” 

Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран...
- Реклама -
- Реклама -