Изкуство Стивън Спилбърг и Мартин Макдона са сред номинираните за...

Стивън Спилбърг и Мартин Макдона са сред номинираните за наградите на Гилдията на режисьорите

- Реклама -

След като предишните две години присъди водещата си награда на жени – „Клои Чжао“ за „Земята на номади“ и Джейн Кемпиън за „Силата на кучето“, тази година американската Гилдия на режисьорите се завръща към изцяло мъжка надпревара, съобщи „Варайъти“.

Номинирани за отличието за изключителни постижения на професионалната организация са Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман“, дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за „Всичко навсякъде наведнъж“, Тод Фийлд за „Лидия Тар“, Джоузеф Косински за „Топ Гън: Маверик“ и Мартин Макдона за „Баншите от Инишерин“.

Въпреки ласкавите отзиви, които получиха филмите им, извън надпреварата за водещия приз на гилдията остават жени режисьори като Сара Поли („Жените говорят“), Джина Принс-Байтууд („Жената воин“), Чиноние Чукву („Тил“), Мария Шрейдър („Нейната дума“).

Сред претендентите не намериха място и двама кинодейци, смятани за сериозни конкуренти в режисьорските надпревари – Джеймс Камерън за „Аватар: Природата на водата“ и Баз Лурман за „Елвис“. 

Номинациите за отличията на професионалната организация бяха обявени ден след наградите „Златен глобус“. В надпревара, в която отново липсваха жени, приза за най-добър режисьор на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд получи Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман“.

По различен начин обаче стоят нещата с номинациите в категорията за режисьорски дебют, в която за отличието ще се съревновават четири жени и един „самотен“ мъж. Претендентите за наградата за най-добър първи пълнометражен филм са Шарлот Уелс за „След слънце“, Одре Диуан за „Събитието“, Алис Диоп за „Свети Омер“, Антоанета Аламат Кусянович за „Мурена“ и Джон Патън Форд за „Емили Престъпницата“. 

Наградите на американската Гилдия на режисьорите са сред най-сериозните индикатори за успех на наградите на американската киноакадемия. По отличията може да се съди кои са най-вероятните претенденти за режисьорски „Оскар“, както и кои продукции получават най-солидна подкрепа от кинодейците. 

Носителите на 75-ите награди на американската Гилдия на режисьорите ще станат известни на 18 февруари на церемония в хотел „Бевърли Хилтън“ в Бевърли хилс. 

Източник: Елена Христова, БТА

Последни новини

Хари Стайлс ще пее на церемонията за наградите „Грами“

Певецът Хари Стайлс ще се представи със свое изпълнение на предстоящата 65-а церемония за наградите "Грами", съобщи...

Мода и диамантен блясък на Code Fashion Awards 2023

Лили Иванова взе приз за Модна икона, Мира Бъчварова вдигна залата на крака, Азис дефилира за Agressia,...

Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Не сте сигурни как да рамкирате любимите си отпечатъци? Помолихме експертите да споделят своето ноу-хау в индустрията...

Никол Кидман ще участва в екранизация на роман, отличен с награда “Гонкур” 

Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран...
- Реклама -
- Реклама -